• El cost que suposarà aquest dictamen és "perfectament assumible" per les entitats financeres, segons Toxo (CCOO)
  • PSOE, Ciutadans i Podem celebren la sentència del TUE
hipotecas casas dinero

Les primeres reaccions sobre el dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) que obliga als bancs a retornar tots els diners de les clàusules sòl ja s'estan produint. La sentència considera que la limitació, inclosa en moltes hipoteques de tipus variable referenciades a l'euríbor, és abusiva, i que no incloure la retroactivitat suposa una protecció "insuficient dels consumidors".

En aquest sentit, el president de la CEOE, Juan Rosell, ha afirmat aquest dimarts durant la seva intervenció en els Esmorzars Informatius d'Europa Press que "caldrà analitzar la sentència del TUE", encara que ha deixat clar que "cal complir les sentències".

"Quan hi ha sentències cal complir-les. Les sentències són les sentències i si cal complir-les cal complir-les i cal veure com i de quina manera", ha conclòs.

Toxo (CCOO) opina que la fallada del TUE posa de manifest "l'abús" amb el qual ha operat una part important del sector financer espanyol

D'altra banda, Facua-Consumidors en Acció considera que la sentència és "fantàstica" per als consumidors i "fa justícia", segons va indicar a Europa Press el portaveu de l'associació, Rubén Sánchez. "Aplicant-se el marc normatiu comunitari, era obvi" que el resultat anava a anar en aquesta adreça i que "cal retornar els diners des del minut un i des del primer cèntim si es defrauda al consumidor", va indicar.

En la mateixa línia, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha afirmat que la fallada del TUE fa "justícia" i posa de manifest "l'abús" amb el qual ha vingut operant una part important del sector financer espanyol. A més, afirma que l'import que suposarà retornar tot el cobrat pels bancs per les clàusules de sòl és "perfectament assumible" per les entitats financeres. Per això, Toxo espera que els bancs no utilitzin aquesta fallada com "coartada" per seguir retallant ocupació en el sector perquè "ja s'ha aprofitat la marea per pescar".

"BONES NOTÍCIES"

El cap d'estudis d'Idealista, Fernando Encinar, ha indicat que “sens dubte són bones notícies per als afectats per aquestes clàusules, però no ho són tant per a aquells que tenien en ment contractar una hipoteca a curt termini. Les entitats financeres afectades, que no són totes, es veuran abocades a incrementar els diferencials als quals signen els nous préstecs amb l'objectiu de cobrir les “despeses extra” que suposarà aquesta sentència, mentre que aquelles a les quals no els afecta els incrementaran, encara que més suaument, per millorar el seu compte de resultats encara mantenint els seus preus per sota dels seus competidors”.

L'Associació Espanyola de Banca (AEB) ha expressat el seu respecte a la decisió del TUE mitjançant un comunicat i ha considerat fonamental conèixer els detalls de la mateixa. Per la seva banda, José Luiz Martínez Campuzano, portaveu de l'AEB, ha assegurat que els bancs estan “preparats” per complir la sentència.

ELS PARTITS POLÍTICS CELEBREN LA SENTENCIA

PSOE, Ciutadans i Podem celebren la decisió del Tribunal de Justícia de la UE

El portaveu econòmic del PSOE al Congrés, Pedro Saura, ha celebrat que la justícia europea obligui a la banca a retornar tot el cobrat als afectats per la clàusules sòl. "És una bona notícia", ha resumit Saura, qui ha assegurat que en els últims anys hi ha hagut "molts excessos" per part de la banca que ara ha de compensar als afectats.

Ciutadans i Podem també han celebrat la decisió que ha pres el TUE. No obstant això, la formació taronja ha lamentat que hagi de ser un tribunal europeu el que corregeix una "injustícia" a Espanya perquè no ho han fet les autoritats espanyoles.

"Mentre els governs d'Espanya no han protegit als espanyols de clàusules abusives, la UE torna a restablir drets. Bona notícia", ha escrit el president de C's, Albert Rivera, en el seu compte personal de Twitter.

Per la seva banda, Podem ha aprofitat per exigir al Govern que compleixi la llei en aquesta matèria i deixi "d'una vegada per sempre de protegir als privilegiats".

LA PAH EXIGIRÀ EL COMPLIMENT DE LA SENTÈNCIA

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha anunciat que llançarà una campanya per exigir a la banca la devolució "de tot el robat" amb les clàusules sòl, a través d'un comunicat. A més, reclamaran massivament els diners cobrats per les clàusules solc. "No solament exigirem la devolució de tot el robat amb les clàusules solc, sinó que anem a exigir la reparació per a les famílies ja desnonades, en moltes ocasions aquesta clausula ha estat el determinant a l'hora de deixar de pagar", afegeixen.

La PAH celebra d'aquesta forma la decisió del TUE i adverteix "contra possibles intents, per part del totpoderós sector financer, d'obtenir contrapartides a canvi de l'aplicació obligatòria de la sentència europea".

Noticias relacionadas

contador