illustration du logo intel sur une carte mere d ordinateur

Les accions d'Intel cauen aquest dimecres més d'un 6% a Wall Street, després que la companyia hagi revelat els resultats tan esperats del seu negoci de fabricació de semiconductors, decebent en confirmar una pèrdua operativa de 7.000 milions de dòlars.

  • 32,03$
  • 2,43%

Així ho ha detallat en una presentació remesa a la Comissió de Borsa i Valors dels EUA (SEC, per les sigles en anglès), en què explica que el seu negoci de fabricació de semiconductors, comunament conegut com a negoci de fosa, va registrar una pèrdua operativa de 7.000 milions de dòlars el 2023 sobre vendes de 18.900 milions.

Aquesta pèrdua supera la de 5.200 milions de dòlars que Intel va anunciar per al seu negoci de fosa el 2022, llavors sobre 27.500 milions de dòlars en vendes.

És la primera vegada que Intel revela els ingressos totals del seu negoci de fosa per separat, i ha afirmat que gran part d'ells provenen actualment de les seves pròpies operacions.

Cal recordar que Intel sempre ha dissenyat els seus propis xips i també els ha fabricat, informant després de les vendes finals de xips als inversors. En canvi, altres empreses nord-americanes de semiconductors, com Nvidia o AMD, dissenyen els seus xips, però els envien a foneries asiàtiques (sovint a TSMC de Taiwan) per a la seva fabricació.

Intel ha explicat a la documentació remesa a la SEC que espera que les pèrdues del seu negoci de semiconductors assoleixin el seu punt màxim el 2024 i passin a un punt d'equilibri "a meitat de camí" entre aquest punt i finals del 2030.

"Intel Foundry impulsarà un creixement considerable dels guanys d'Intel amb el temps. El 2024 és el punt més baix per a les pèrdues operatives de la fosa", ha apuntat el CEO de la companyia, Patrick Gelsinger, en una trucada amb inversors dimarts de la qual es fa ressò CNBC.

A més, Intel ha dit en un vídeo promocional que gran part de la manca de rendibilitat del seu negoci de fosa es deu al "pes de decisions passades". De fet, Gelsinger ha citat la "lenta" adopció per part de l'empresa d'una tecnologia EUV, que s'utilitza per fer els xips més avançats, com a part del problema.

La companyia ha elaborat un pla per continuar fabricant els seus propis processadors, però també per iniciar un negoci de fosa externa per fabricar xips per a altres empreses. És així que ja ha anunciat que Microsoft utilitzarà els seus serveis de fosa i que té 15.000 milions de dòlars en fons.

El paper d'Intel com una de les úniques empreses nord-americanes que fabriquen semiconductors a terra nord-americana ha estat una de les principals raons que l'ha portat a aconseguir gairebé 20.000 milions de dòlars en finançament del govern al mes passat.

A la nota remesa a la SEC, Intel també ha explicat que reformulat les seves divisions, de manera que Productes, recent organitzada i que consta principalment de processadors per a PC i servidors, ha obtingut 11.300 milions de dòlars en ingressos operatius sobre 47.700 milions en vendes el 2023.

Noticias relacionadas

contador