le logo du fabricant de puces intel corp a petah tikva en israel

Intel va presentar aquest dijous els comptes del quart trimestre i del conjunt de l'any, però les xifres no han convençut el mercat. Tot i que és cert que guanya més els últims tres mesos de l'any, a l'acumulat del 2023 el benefici net es retalla un 79% respecte a l'exercici anterior, en passar de 8.000 a 1.700 milions de dòlars. Tampoc no ha agradat la guia que ha ofert de cara al primer trimestre del 2024, que s'ha quedat per sota de les estimacions dels analistes. El resultat? Els seus títols es desplomen a la borsa al mercat fora d'hores més d'un 11%.

  • 31,27$
  • 0,71%

L'any, aquest benefici net s'ha traduït en un guany per acció de 0,40 dòlars, en comparació amb els 1,94 dòlars del 2022. Els ingressos també se n'han reduït, si escau, un 14%, en passar dels 63.100 milions de l'any anterior als 54.200 milions collits el 2023.

Durant tot l'any, el fabricant de semiconductors ha generat 11.500 milions de dòlars en efectiu gràcies a les operacions i ha pagat dividends per valor de 3.100 milions. Precisament Intel ha aprofitat aquesta presentació de resultats per anunciar que la junta directiva ha aprovat un dividend trimestral de 0,125 dòlars per acció sobre els títols ordinaris de la companyia, que s'abonarà l'1 de març de 2024 als accionistes registrats a data del 7 de febrer del 2024.

Pel que fa als resultats del quart trimestre, Intel ha presentat un benefici net de 2.700 milions de dòlars enfront de les pèrdues del mateix període del 2022. El guany per acció dels tres últims mesos de l'any s'ha situat als 0,63 dòlars.

Els ingressos, per part seva, s'han elevat un 10% en aquest període, en passar de 14.000 milions a 15.400 milions de dòlars. Al quart trimestre, Intel ha generat 4.600 milions de dòlars en efectiu procedent d'operacions i ha pagat dividends per 500 milions, ha explicat la companyia en una nota.

Sobre les projeccions que fa Intel amb vista a aquest primer trimestre del 2024, s'han quedat per sota de les estimacions del consens, cosa que no ha agradat al mercat. La companyia preveu uns ingressos entre 12.200 i 13.200 milions de dòlars, i pèrdues de 0,25 dòlars per acció.

"Vam obtenir sòlids resultats al quart trimestre, superant les expectatives per quart trimestre consecutiu amb ingressos a l'extrem superior de la nostra guia", ha comentat Pat Gelsinger, CEO d'Intel. "El trimestre va culminar un any de gran progrés en la transformació d'Intel, durant el qual vam impulsar consistentment l'execució i vam accelerar la innovació, cosa que va resultar en un fort impuls per als nostres productes per part dels clients", ha afegit.

"El 2024 seguirem enfocats incansablement a assolir el lideratge en processos i productes, continuarem construint el nostre negoci de fosa externa i fabricació global a escala, i executarem la nostra missió de portar la IA a tot arreu mentre generem valor a llarg termini", ha remarcat el director executiu.

Tot i això, en una trucada amb analistes ha reconegut que els negocis principals (xips de PC i servidors) estaran a l'extrem inferior del rang estacional de la companyia al trimestre actual, i les vendes generals es veuran afectades per la debilitat de les subsidiàries, incloent-hi Mobileye i la seva unitat de xips programables, així com per les disminucions d'ingressos d'altres negocis. Tot i això, Gelsinger ha dit. "Considerem que el negoci principal és saludable". "No veiem àrees de pèrdua de quota de mercat i els productes s'estan enfortint", ha afirmat segons recull CNBC.

David Zinsner, director financer d'Intel, ha assenyalat per la seva banda a la nota de resultats que a la companyia "van continuar impulsant l'eficiència operativa al quart trimestre i vam aconseguir còmodament el nostre compromís de generar 3.000 milions de dòlars en estalvis de costos el 2023". "Esperem desbloquejar més eficiències el 2024 i més enllà, a mesura que implementem el nostre nou model de fosa interna, que està dissenyat per impulsar una major transparència i responsabilitat i més retorns sobre el capital dels nostres propietaris", ha destacat el CFO.

Els experts de Bankinter, al seu informe diari de mercats, destaquen que les xifres d'Intel "van ser bones, recolzades per un esforç en retallades de costos (la companyia ha fet una retallada de 3.000 milions de dòlars en el conjunt del 2023) millorant-ne significativament la rendibilitat". Tot i això, incideixen, "les guies febles per al proper trimestre" han fet que el valor reaccioni "negativament" en borsa.

Noticias relacionadas

contador