ep la central nuclear de trillo
CENTRAL TRILLO - Archivo

Entre 2025 i 2035 les centrals nuclears actives a Espanya s'apagaran definitivament. Ho faran d'acord amb el Govern i les companyies elèctriques que les operen, encara que alguna d'elles (en concret, Endesa) hagi deixat escletxes obertes a un canvi de calendari. No obstant això, tenint en compte la voluntat de l'actual Executiu d'apostar obertament per les energies renovables, el calendari sembla inscrit en pedra.

  • 18,23€
  • 0,11%
  • 12,36€
  • 0,04%
  • 24,84€
  • -0,24%

Dos de les tres elèctriques que operen centrals nuclears a Espanya, Iberdrola i Endesa, revelen als seus comptes quant tenen estalviat via provisions per fer front al l'apagada nuclear. I han disparat aquesta xifra a l'últim exercici. En conjunt, sumen 1.297 milions d'euros, un 11,4% més que al tancament de 2018, segons les dades que publiquen als seus informes anuals de 2019. Un any abans es quedaven en 1.164 milions d'euros.

Una xifra de 2019 que, pràcticament, es reparteixen de forma molt similar: 657 milions d'euros en el cas d'Iberdrola i 640 milions d'euros per a Iberdrola, amb creixements del 7,3% i del 16%, respectivament.

PROVISIONS GLOBALS

Qui no revela quant té en provisió per al tancament nuclear és Naturgy. En el cas de la companyia que presideix Francisco Reynés, té participacions en les centrals nuclears de Trillo (11,3%) i d'Almaraz (34,5%).

Les provisions per al tancament nuclear no són les úniques que revelen les grans elèctriques. En conjunt, per a centrals de tota mena, Endesa, Iberdrola i Naturgy reconeixen que tenen en provisió més de 4.182 milions d'euros. I, de nou, suposa un creixement significatiu, més del 27% que figurava als seus comptes al tancament de 2018.

I, en aquest repartiment de provisions per fer front a tancaments, la major xifra correspon a Iberdrola, amb més de 2.262 milions d'euros; seguida d'Endesa, 1.532 milions; i Naturgy, amb 387, segons els respectius informes que han remès a la CNMV.

El tancament està programat, però no obstant, la setmana passada el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, va deixar "la porta oberta a tot”. El perquè té a veure amb la decisió de la filial d'Enel d'amortitzar les centrals nuclears de Vandellós i Ascó segons es vagi marcant el calendari definitiu de tancament. “D'aquí a 2035 falten 15 anys i poden ocórrer moltíssimes coses”, va resumir el directiu en explicar els resultats anuals de l'elèctrica.

Noticias relacionadas

contador