ep francisco reynes presidentenaturgy 20190709184203
NATURGY - Archivo

Tornen els moviments de fusions i adquisicions al sector energètic. Naturgy ho té clar. "Nosaltres ens veiem ballant", ha reconegut el seu president, Francisco Reynés a la presentació de resultats de 2019. "És veritat que el sector està molt mogut, però tenim un pla per ballar bastants anys", en referència al pla estratègic anunciat fa 18 mesos. "Si la gent està pensant a adquirir-nos són figues d'un altre paner, però no tenim obsessió per fer adquisicions", ha afegit.

  • 24,38€
  • 0,08%

Reynés no ha entrat a valorar més en profunditat quin serà aquest paper. Però el ball és clar, encara que, de moment, ballin sols. "Entenc el ball com que formem part del sector, som un actor actiu i una companyia que està atenta i analitzarà el que toqui. Farem la nostra pròpia estratègia, ser proactius i decidir quin camí prendre", ha resumit.

Més enllà del seu paper en aquest ball, Francisco Reynés ha recalcat que Naturgy es mou en entorn de risc, no sols pel context internacional, també pel canvi de marc regulador que ha marcat a Espanya la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

"Continuarem gestionant el risc", ha assegurat als mitjans en referència a 2020. "L'entorn continua deteriorant-se, no sols l'energètic, sinó també alguns pilars de l'economia global. L'epidèmia de virus a la Xina està afectant", ha assumit sense entrar en detall. "La globalització té aquestes coses, les eufòries es contagien i també els problemes".

Aquest risc, ja ha marcat 2019 pel que ha definit com a "desacoplament dels preus de gas i petroli", ja que "ha baixat en un 38% la relació d'una matèria primera i una altra. Una deterioració que ha estat gradual" i que assumeix va a més en el que va de gener i febrer.

Malgrat aquesta situació, la companyia energètica està satisfeta de com ha evolucionat la seva situació financera, sobretot per deixar enrere les perdudes de 2.822 milions d'euros de 2018, conseqüència de la revisió d'actius energètics. "El resultat net és difícil de comparar per l'extraordinària depreciació d'actius de 2018. Si ho eliminem, el resultat nat ordinari ha passat de 1.245 a 1432 milions d'euros.

INVERSIONS

Respecte a la CNMC, cautela perquè la regulació encara no és definitiva però Reynés ha tornat a deixar clar que afectarà les seves inversions i, també, a la seva plantilla a Espanya. "Les circulars no han estat aprovades definitivament, estem pendents de la resposta del Consell d'Estat i, a partir d'aquí sortiran a la llum i fins a aquest moment no farem valoració definitiva", ha resumit.

Però deixant clar que l'entorn canviarà. "Adaptarem el nivell d'inversió al nivell de retribució, per disciplina financera, perquè hem d'invertir el que recuperem. Veurem quant permet invertir en la distribució de gas i dimensionar a partir d'això la plantilla que correspon".

Pel que fa a pressions per part dels inversors internacionals, nega la major. "Una companyia seria no pot fer especulacions fins que no hi hagi fets fefaents. No he rebut pressions de ningú", ha insistit. "No puc parlar per ningú, però tant els que veig de manera recurrent, perquè l'any passat el consell d'administració es va veure 16 vegades, per causes excepcionals com les circulars, el nivell de convivència és plàcid".

Noticias relacionadas