ep parque eolico de iberdrola en eeuu
IBERDROLA - Archivo

Iberdrola ha posat en funcionament a Navarra el complex Cavar, la seva planta eòlica més gran a Espanya des de 2012 i la primera gran instal·lació d'aquest tipus que obre a Espanya després de la crisi sanitària.

  • 11,30€
  • 0,76%

El complex Cavar, promogut conjuntament amb Caixa Rural de Navarra, està integrat per quatre parcs i 32 generadors SG 3.4-132, situats als municipis de Cadreita i Valtierra. La seva construcció i posada en marxa ha requerit una inversió superior als 100 milions d'euros, i s'ha comptat amb finançament verd del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

Amb 111 megavats (MW) de potència instal·lada, el centre produirà l'energia neta equivalent al consum anual mitjà de 45.000 llars -el 25% de la població de Pamplona- i evitarà així l'emissió a l'atmosfera de 84.000 tones de CO₂ a l'any.

Segons el president del grup, Ignacio Galán, aquest complex, que ja està abocant a la xarxa els seus primers megavats/hora d'energia neta, "és un gran exemple que podem crear ocupació i prosperitat si promovem una economia baixa en carboni i dirigim les inversions a sectors de futur, com les energies renovables, les xarxes intel·ligents i l'emmagatzematge".

La construcció de Cavar s'ha completat en 12 mesos i ha implicat compres per valor de més de 80 milions d'euros a proveïdors, molts d'ells dels municipis i regions dels envoltants. La pràctica totalitat de l'obra civil i els components dels aerogeneradors (torres, pales, navetes, generadors i multiplicadors) han estat fabricats a Navarra, Astúries, Cantàbria, Sòria i Burgos.

En línia amb el seu compromís amb la protecció de la biodiversitat, Renovables de la Ribera -societat vehicle d'Iberdrola i Caixa Rural- està duent a terme diverses accions de seguiment de l'avifauna. Entre aquestes destaca el monitoratge detallat de diversos exemplars adults d'aufrany dotats amb sistema de localització GPS, tant a la rodalia del complex com en la seva migració. D'aquesta manera, i utilitzant noves tècniques telemètriques, s'obtindrà informació de gran precisió sobre l'ús de l'espai de la població reproductora d'aquesta espècie a nivell regional.

Amb la posada en operació de Cavar, Iberdrola avança en el seu pla d'inversions, que arribarà a una xifra rècord de 10.000 milions d'euros a l'exercici 2020, gairebé duplicant la mitjana dels últims cinc anys. L'electrificació actuarà de palanca de la recuperació econòmica i l'ocupació en un món post-Covid, generant activitat industrial al llarg de tota la cadena de valor energètica.

A Espanya, Iberdrola és líder en energies renovables, amb una capacitat instal·lada eòlica de més de 6.000 MW i de més de 16.500 MW renovables; un volum que a tot el món s'eleva a més de 32.000 MW.

Noticias relacionadas

contador