Iberdrola posa en marxa a Navarra la seva planta eòlica més gran a Espanya des de 2012

La primera gran instal·lació d'aquest tipus que entra en funcionament després de la crisi de la Covid

Thibault Gobert, director del fondo de liquidez de Spectrum Markets
Bolsamania | 05 jun, 2020 16:19 - Actualitzat: 16:19
ep parque eolico de iberdrola en eeuu
IBERDROLA - Archivo

Iberdrola ha posat en funcionament a Navarra el complex Cavar, la seva planta eòlica més gran a Espanya des de 2012 i la primera gran instal·lació d'aquest tipus que obre a Espanya després de la crisi sanitària.

Iberdrola
11,615
  • 0,91%0,11
  • Max: 11,64
  • Min: 11,50
  • Volume: -
  • MM 200 : 10,92
09:39 02/05/24

El complex Cavar, promogut conjuntament amb Caixa Rural de Navarra, està integrat per quatre parcs i 32 generadors SG 3.4-132, situats als municipis de Cadreita i Valtierra. La seva construcció i posada en marxa ha requerit una inversió superior als 100 milions d'euros, i s'ha comptat amb finançament verd del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

Amb 111 megavats (MW) de potència instal·lada, el centre produirà l'energia neta equivalent al consum anual mitjà de 45.000 llars -el 25% de la població de Pamplona- i evitarà així l'emissió a l'atmosfera de 84.000 tones de CO₂ a l'any.

Segons el president del grup, Ignacio Galán, aquest complex, que ja està abocant a la xarxa els seus primers megavats/hora d'energia neta, "és un gran exemple que podem crear ocupació i prosperitat si promovem una economia baixa en carboni i dirigim les inversions a sectors de futur, com les energies renovables, les xarxes intel·ligents i l'emmagatzematge".

La construcció de Cavar s'ha completat en 12 mesos i ha implicat compres per valor de més de 80 milions d'euros a proveïdors, molts d'ells dels municipis i regions dels envoltants. La pràctica totalitat de l'obra civil i els components dels aerogeneradors (torres, pales, navetes, generadors i multiplicadors) han estat fabricats a Navarra, Astúries, Cantàbria, Sòria i Burgos.

En línia amb el seu compromís amb la protecció de la biodiversitat, Renovables de la Ribera -societat vehicle d'Iberdrola i Caixa Rural- està duent a terme diverses accions de seguiment de l'avifauna. Entre aquestes destaca el monitoratge detallat de diversos exemplars adults d'aufrany dotats amb sistema de localització GPS, tant a la rodalia del complex com en la seva migració. D'aquesta manera, i utilitzant noves tècniques telemètriques, s'obtindrà informació de gran precisió sobre l'ús de l'espai de la població reproductora d'aquesta espècie a nivell regional.

Amb la posada en operació de Cavar, Iberdrola avança en el seu pla d'inversions, que arribarà a una xifra rècord de 10.000 milions d'euros a l'exercici 2020, gairebé duplicant la mitjana dels últims cinc anys. L'electrificació actuarà de palanca de la recuperació econòmica i l'ocupació en un món post-Covid, generant activitat industrial al llarg de tota la cadena de valor energètica.

A Espanya, Iberdrola és líder en energies renovables, amb una capacitat instal·lada eòlica de més de 6.000 MW i de més de 16.500 MW renovables; un volum que a tot el món s'eleva a més de 32.000 MW.

contador