ep el presidente de iberdrola ignacio sanchez galan y el primer ministro de portugal antonio costa
IBERDROLA - Archivo

Iberdrola reforça la seva aposta per les renovables a Portugal, després de conèixer-se els resultats oficials de la recent subhasta de capacitat fotovoltaica al país, en la qual la companyia s'ha adjudicat el punt de connexió a la xarxa per a un projecte híbrid fotovoltaic a l'Algarve de 83 megavats (MW) de potència, amb 14 MW d'emmagatzematge, que permetrà estabilitzar el sistema i gestionar l'abocament a la xarxa en moments d'alta demanda.

  • 12,32€
  • -0,36%

Amb aquesta última adjudicació, Iberdrola aconsegueix al país lusità els 1.519 MW de capacitat renovable: 1.158 MW són de tecnologia hidroelèctrica, 255 MW de fotovoltaica, 14 MW d'emmagatzematge en forma de bateria i 92 MW d'energia eòlica, aquests últims en operació.

A Portugal, avança el desenvolupament del projecte hidroelèctric del Tâmega, un dels complexos hidroelèctrics més grans d'Europa dels últims 25 anys. Amb una inversió superior als 1.500 milions d'euros, inclou la construcció de tres preses i tres centrals (Gouvães, Daivões i Alt Tâmega) amb una capacitat conjunta de 1.158 MW i una central de bombament, que es convertirà en un dels magatzems d'energia més grans del continent.

A aquest projecte se sumen nous desenvolupaments renovables a Portugal: a l'agost de 2019, la companyia es va adjudicar una capacitat solar de 172 MW a desenvolupar a les regionals d'Algarve i a la vall del Teijo i opera ja tres projectes eòlics amb un total de 92 MW, que impliquen una inversió de 200 milions d'euros.

Amb la promoció del complex del Tâmega i la nova capacitat solar adjudicada, Iberdrola -que ha reduït les seves emissions a Europa un 75% des de 2000-, contribueix al compromís de Portugal d'aconseguir la neutralitat de carboni d'aquí a 2050.

Al mercat portuguès d'electricitat, Iberdrola és líder del segment de grans consumidors i industrial, amb una quota de mercat del 28% i una cartera de prop de 400.000 clients d'electricitat i gas. A més, la companyia té la tercera quota més alta de clients d'electricitat al país (5,9%) i la segona de consum (5,7%). En aquest mercat, Iberdrola hi contribueix amb un enfocament nou i sostenible, venent electricitat 100% verda als seus clients.

Els processos celebrats durant els últims mesos a Europa han mostrat la competitivitat de les energies renovables, com a principal vector per a aconseguir l'electrificació de l'economia, així com la capacitat de la companyia per a competir en les últimes subhastes de capacitat renovable a Europa: a Portugal se suma l'adjudicació aconseguida per la companyia aquest estiu de tres parcs eòlics a Grècia, amb una capacitat conjunta de 98,1 megavats (MW).

ACCELERA INVERSIONS PER A CONTRIBUIR A la RECUPERACIÓ VERDA

Iberdrola confia que l'electrificació actuarà de palanca de canvi al món post Covid, i per això ha accelerat les inversions per contribuir a la reactivació de l'activitat econòmica i l'ocupació.

Aquesta aposta per la recuperació en verd l'ha fet comprometre inversions rècord aquest any de 10.000 milions d'euros en energies renovables, xarxes elèctriques intel·ligents i sistemes d'emmagatzematge a gran escala, després d'haver destinat 100.000 milions des de 2001 arreu del món.

Al tancament de juny de 2020, Iberdrola opera 32.695 MW renovables al món i compta amb una cartera de projectes renovables que supera els 58.000 MW.

Noticias relacionadas

contador