ep economia- amp iberdrola desembarca en japon para crecer en eolica marina con la compra de acacia
CHRIS JAMES / CHRIS JAMES - Archivo

Iberdrola i Total s'han unit per licitar pel parc eòlic marí Thor, a Dinamarca, que es convertirà en un dels majors complexos en alta mar del món, amb una capacitat d'entre 800 i 1.000 megawatts (MW), segons han informat aquest dijous.

  • 11,21€
  • 0,72%

Les dues companyies han constituït una societat conjunta al 50% preseleccionada per l'Agència Danesa de l'Energia per a participar en la licitació del complex, situat al mar del Nord.

"El desenvolupament continuat d'energia eòlica marina és vital per aconseguir un món descarbonitzat i Thor serà un projecte de gran rellevància per a la transició energètica de Dinamarca. Com a líder mundial en eòlica marina, amb grans projectes que ja operen al mar del Nord i al mar Bàltic, esperem aportar la nostra experiència a aquesta nova i apassionant aliança", ha ressaltat Jonathan Cole, el director global d'eòlica marina d'Iberdrola.

"Total té una forta ambició per ser neutra en carboni el 2050 i tenir un paper important en la transició energètica a Europa. La nostra participació en la licitació de Thor està en línia amb aquesta ambició i dona suport al nostre desig de recolzar la transició energètica a Dinamarca, basats en més de mig segle d'experiència operativa en alta mar com a soci energètic fiable per al país", ha explicat el director de Total a Dinamarca, Martin Rune Pedersen.

Totes dues han assenyalat que l'aliança està preparant una oferta competitiva per al projecte, l'adjudicació del qual per part de l'Agència Danesa d'Energia està prevista per a finals de 2021. El parc eòlic es connectarà a la xarxa entre els anys 2025 i 2027.

IBERDROLA, CARTERA DE PROJECTES SUPERIOR A 27.000 MW

Amb la seva entrada a Dinamarca, Iberdrola reforçaria la seva posició al mercat eòlic marí de nord d'Europa, on ja opera tres parcs amb una capacitat total de gairebé 1.500 MW: West of Duddon Sands, engegat el 2014 amb una potència de 389 MW al Mar d'Irlanda; Wikinger, en aigües alemanyes de la Mar Bàltic, en operació des de 2017 i amb 350 MW; i East Anglia One, en aigües del Regne Unit, amb una capacitat de 714 MW.

Iberdrola ha continuat durant els últims mesos amb la seva aposta pel segment eòlic en alta mar: el seu pla inversor preveu la instal·lació de fins a 4.000 MW el 2025 i la seva cartera en aquest segment supera els 27.000 MW.

Noticias relacionadas

contador