dl gas hob cooking energy kitchen
Sharecast photo / Josh White

Iberdrola i Endesa pugen durant la sessió d'aquest dimarts i lideren l'IBEX 35 després de conèixer que el Govern devia perfilar els canvis de la reforma del gas per intentar frenar l'escalada en la factura de la llum.

  • 17,10€
  • 0,23%
  • 11,69€
  • 0,69%

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic lliurarà de la minoració dels ingressos dels contractes bilaterals passats (anteriors al 14 de setembre) i futurs (des d'aquesta data) signats per les generadores amb qualsevol tipus de client (no només industrial) a un preu que no reculli l'escalada del mercat majorista, segons publiquen alguns mitjans.

El Govern també eximiria els bilaterals intragrup de la retallada. El preu "raonable" per al Ministeri rondaria als 60 euros MW/h. Aquestes modificacions s'aprovarien abans del 15 de novembre (data de la primera liquidació de Red Eléctrica) i s'inclourien en un proper nou Reial Decret Llei que serveixi de desenvolupament al qual està ara en vigor.

Si és finalment així, el Govern no recaptaria els 2.600 milions d'euros inicialment plantejats i la diferència seria coberta amb fons públics, en línia amb el que Brussel·les proposava per ajudar els consumidors i les empreses.

Segons els analistes de Banc Sabadell, es tracta d'una notícia "positiva a falta de confirmar-se, ja que podria anul·lar gran part de l'impacte inicial d'aplicar aquestes modificacions". Com expliquen, en els contractes bilaterals passats es podria aplicar a un percentatge molt elevat de les elèctriques mentre es puguin renegociar aquests preus.

Avui dia Endesa compta amb un 76% de contractes bilaterals davant el 24% a espot/mercat, Iberdrola, un 62% davant el 38% i Naturgy, un 77% davant el 23%, assenyalen. D'altra banda, la modificació del decret també incorpora la possibilitat que es renegociïn nous contractes que actualment estarien al mercat espot.

"Creiem que els canvis suggerits van a la direcció correcta per acotar la volatilitat al mercat majorista. Les nostres favorites del sector serien Iberdrola i Acciona, Acciona Renovables i Solaria", apunten.

Noticias relacionadas

contador