ep el presidente de iberdrola ignacio galan durante la inauguracion de la planta fotovoltaica del
MJ LOPEZ/ EUROPA PRESS

Iberdrola ha aconseguit un benefici net en els nou primers mesos de l'any de 2.681,0 milions, amb un creixement del 4,7%. Descomptant els factors no recurrents en el període, tant en 2019 com en 2020, el benefici net ajustat de la companyia se situaria en 2.553,2 milions d'euros, un 8,8% més.

  • 11,47€
  • 0,13%

L'energètica ha explicat que els resultats del període s'han vist afectats per la pandèmia de Covid-19, els principals impactes de la qual directes en el negoci són la caiguda de la demanda i la morositat. L'impacte de la pandèmia en l'EBIT ascendeix a 308 milions i a 203 milions en el benefici net, per l'efecte sobre la demanda i les provisions per insolvències. L'evolució de l'últim trimestre mostra una progressiva normalització de la demanda, ha dit l'elèctrica, així com dels preus d'energia a Espanya i el Regne Unit, mentre que països com els Estats Units i el Brasil avancen en la implantació de mesures reguladores de recuperació.

A setembre, el benefici brut d'explotació (EBITDA) va caure un 2%, fins als 7.345 milions, afectat negatiu per aquest impacte de la Covid (216 milions) així com per efectes extraordinaris positius comptabilitzats l'any passat corresponents a la cessió dels contractes de subministrament a llarg termini de GNL a Pavillon (89 milions) i als vigents de fibra òptica a Lyntia (49 milions) i a les reliquidacions en el negoci de Xarxes Espanya (33 milions). Excloent aquests impactes, l'EBITDA ajustat augmenta un 3,2%. Addicionalment, l'evolució de les divises resta a l'EBITDA 236 milions, fonamentalment per la depreciació del real brasiler, amb l'impacte del tipus de canvi cobert al 90% a nivell de benefici net.

La companyia ha remarcat que manté el seu ritme d'inversió, fins als 6.638 milions d'euros, una xifra que representa un 23% més que la del mateix període de l'any anterior. Les inversions en renovables creixen un 52% a setembre i representen el 54% d'aquests 6.638 milions invertits en aquest període.

A la presentació dels resultats dels nou primers mesos de l'any, Ignacio Galán, president del grup, ha explicat que “malgrat les dificultats de l'entorn que ens toca viure, l'acceleració de les nostres inversions ens impulsa a continuar sent un motor clau de la reactivació econòmica i la creació d'ocupació, alhora que millorem els nostres resultats financers”.

Durant el període, l'elèctrica va registrar una reducció del 1,8% de la despesa operativa neta. Per part seva, la generació de flux de caixa va augmentar un 2,3%, fins als 5.957,5 milions d'euros a tancament de setembre, millorant les ràtios de solvència. La liquiditat del grup supera els 13.800 milions d'euros, cobrint 30 mesos de necessitats financeres.

MANTÉ OBJECTIUS

L'augment de les inversions, l'evolució operativa dels negocis i la diversificació del model permeten a Iberdrola mantenir la seva previsió de benefici net per al tancament de 2020, amb un creixement estimat d'un dígit mitjà/alt.

Iberdrola manté, així mateix, la seva política de retribució a l'accionista, amb la posada en marxa d'una nova edició del programa ‘Iberdrola Retribució Flexible’, amb el qual distribuirà un dividend a compte de 2020 d'almenys 0,168 euros bruts per acció. L'import final serà abonat al febrer de 2021.

Noticias relacionadas

contador