ep willie walsh
EUROPA PRESS

IAG

1,97€
  • -0,01€
  • -0,66%

IAG i Sabadell, dues de les companyies del mercat espanyol més exposades al Regne Unit i que més penalitzades es veurien per un Brexit sense acord, celebren aquest dijous amb pujades en borsa la pròrroga, fins al 31 d'octubre, que la Unió Europea (UE) ha ofert a Theresa May. May buscava una extensió menor i tractarà d'aprovar l'acord el maig ja que el seu objectiu, entre altres coses, és no participar en les eleccions europees que se celebren entre el 23 i el 26 de maig.

  • 1,48€
  • -1,20%

IAG ha estat el millor valor de l'IBEX, amb alces ja del 5,86%, mentre que Sabadell ha estat el tercer que més puja, amb una revaloració del 3,54%. Un possible Brexit sense acord suposaria un problema especialment greu per a IAG atès que la major part dels seus accionistes són anglesos i les aerolínies del grup d'empreses no podrien operar en territori europeu amb les mateixes condicions amb què operen actualment.

Pel que fa a Sabadell, el 15,4% dels ingressos prové del Regne Unit a través de la seva filial TSB. Un Brexit sense acord, per tant, també seria un cop dur per a l'entitat.

"Aquesta extensió de sis mesos permet allunyar els escenaris més negatius, com un Brexit sense acord o un 'hard Brexit'", assenyalen els experts de Renta 4. "May confia que el Regne Unit pugui encara sortir abans del 22 de maig per evitar participar en les eleccions europees, encara que això necessitaria que el seu acord fos aprovat", expliquen.

LES BORSES, EN VERMELL PER LA INCERTESA

Els índexs s'estan mostrant indecisos aquest dijous després de conèixer les novetats del Brexit i després d'altres referències importants (les últimes declaracions de Mario Draghi, el contingut de les actes de la Fed...). Després d'una arrencada de jornada amb lleus alces, les principals borses han tancat en verd -també l'IBEX. El sector bancari europeu, especialment sensible a tot el que succeeix amb el Brexit, es deixa ara un 0,20%.

Els experts de Danske Bank creuen que l'extensió de la pròrroga "perllonga el període d'alta incertesa". "Des d'una perspectiva econòmica, una extensió llarga vol dir que evitem el desastre del Brexit sense acord. No obstant això, la pròrroga no té només connotacions positives, ja que aconsegueix perllongar el període d'alta incertesa per a les empreses, cosa que seguirà tenint efectes perjudicials en l'economia", adverteixen des del banc danès.

Aquests analistes reconeixen que hi ha moltes proves que demostren que les empreses s'estan veient afectades pel Brexit. "Les inversions empresarials al Regne Unit van caure durant els quatre trimestres de l'any passat, ja que les empreses han posposat o cancel·lat projectes d'inversió. El Brexit també està tenint impacte en les empreses de la UE", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador