theresa-may-ue-brexit 20190409101424

La primera ministra britànica, Theresa May, ha assegurat aquest dijous que seguirà treballant per aconseguir que la Cambra dels Comuns aprovi l'acord del Brexit abans del 22 de maig, cosa que permetria al Regne Unit no participar en les eleccions europees i abandonar el bloc comunitari l'1 de juny.

Durant una roda de premsa després de la cimera durant la qual ha acatat l'oferta de la UE a 27 de retardar la sortida del bloc comunitari fins al 31 d'octubre, com a màxim, May ha destacat que la decisió li dona temps per continuar amb les seves converses amb el líder de l'oposició, Jeremy Corbyn, i intentar trobar una majoria entre els diputats britànics que donin finalment el seu vistiplau al tractat de retirada.

"Vull que això passi al més aviat possible i, si som capaços de fer-ho abans del 22 de maig, no haurem de participar en les eleccions al Parlament Europeu", ha destacat la primera ministra britànica.

Efectivament, el text de conclusions pactat pels Vint-i-set estableix que si Londres ratifica l'acord de divorci abans de la data límit del 31 d'octubre, el Regne Unit podrà abandonar el bloc el primer dia del mes següent. És a dir, l'1 de juny si l'aprovació té lloc durant les tres primeres setmanes de maig.

"La UE ha acordat que l'extensió pot acabar-se quan l'acord hagi estat ratificat. Per exemple, si aprovem l'acord durant les tres primeres setmanes de maig, no haurem de participar en les eleccions europees i oficialment sortirem de la UE el dissabte 1 de juny", ha insistit.

Preguntada per les crítiques que pot rebre el seu país, May ha contestat que el Regne Unit ja podria estar fora de la UE si els diputats britànics haguessin aprovat l'acord del Brexit pactat amb Brussel·les, que ha estat rebutjat ja en tres ocasions per la Cambra de els Comuns.

En aquest context, la dirigent britànica ha reconegut que la situació actual genera "una enorme frustració" en molta gent, però ha subratllat que el calendari fixat és "clar" i ha garantit que seguirà amb els seus "esforços" per poder garantir una sortida ordenada del club.

A més, ha apuntat que el Regne Unit seguirà tenint durant el temps que segueixi pertanyent al bloc comunitari dels mateixos drets i obligacions que qualsevol altre Estat membre, alhora que ha emfatitzat que només hi ha una única manera de ser part de la UE, sense "condicions afegides més enllà de les obligacions existents en els Tractats".

Noticias relacionadas

contador