montero
Junta de Andalucía

Després de molt amagar, el Govern de Pedro Sánchez crearà un impost a la banca. La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, així ho ha confirmat en una entrevista en què ha demanat a la banca comprensió per acatar aquesta nova obligació fiscal.

"És evident que quan a un sector se li aplica una fiscalitat tampoc es pretén que aquest sector el rebi amb agraïment, però sí que volem que sigui comprensiu", ha assenyalat Montero aquest matí a Cadena Ser. La ministra ha promès que serà un impost "raonable", "progressiu" i finalista, ja que estarà dissenyat per augmentar els ingressos de la Seguretat Social i finançar així les pensions.

La titular de la cartera d'Hisenda ha advertit que la banca ja coneixia les intencions del PSOE, i "algunes també del PP", de crear un impost com aquest, del qual no existeix referència a Europa, com ella mateixa ha recordat.

Montero no ha aclarit com es materialitzarà aquesta nova figura fiscal. No obstant això, Magdalena Valerio, ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, va avançar així que va arribar al Govern que la intenció era crear dues imposicions: una a les transaccions financeres i un impost genèric.

L'impost haurà d'aprovar-se mitjançant un projecte de llei amb posterior tramitació al Congrés, ja que en ser de nova creació no es pot incloure directament als pressupostos del pròxim exercici, que han d'estar llestos al final de setembre. En tot cas, el Govern vol que estigui llest per 2019.

L'Executiu de Sánchez treballarà des de ja en aquest impost, com ha indicat Montero: "Començarem des de ja a portar al Congrés dels Diputats aquests projectes de llei que permetin la creació de la figura i permetin que la seva entrada en vigor sigui la més pròxima possible, a principis de l'any que ve".

El tràmit parlamentari serà el principal escull per a l'aprovació d'aquest impost. Els socialistes només compten, de moment, amb el suport de Podem, insuficient en tot cas per donar llum verda a l'impost. El PSOE haurà de guanyar-se la resta de les formacions, entre elles el PNB, que prefereix que la banca mitjana quedi fora de l'impost. PP i Ciutadans ja van mostrar la seva oposició a aquest nou recurs fiscal.

ENCARIRÀ EL CRÈDIT?

La banca, com és d'esperar, ha mostrat en diverses ocasions el seu descontentament. Els primers executius dels principals bancs ho consideren "distorsionant", "injustificat" i propi de països "més com Bolívia". A més, el conseller delegat de BBVA, Carlos Torres, ha advertit que encarirà el crèdit.

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, però, ha assenyalat que un impost a la banca no ha de encarir el crèdit per si mateix. De fet, ha explicat que amb la creació de les provisions anticícliques ja es va alertar d'un possible encariment del crèdit que finalment no va tenir lloc.

Noticias relacionadas

contador