emilio botin, santander
1,78€
  • 0,05€
  • 2,65%

Luis de Guindos, exministre d'Economia i Competitivitat i actual vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), va ignorar el pla de sanejament que Rodrigo Rato va presentar tres dies abans de la seva dimissió i que contemplava una injecció de 7.000 milions d'euros per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) una vegada que els expresidents de Santander i BBVA, Emilio Botín i Francisco González, respectivament, van mostrar la seva "desconfiança" sobre el mateix pla. De Guindos ha negat haver-li demanat aquest pla a l'expresident de Bankia, com ell mateix va explicar en seu judicial, però justifica que no va fer cas al pla perquè Rato va dimitir de la presidència al dia següent de presentar-lo. "No tenia sentit el pla", ha dit.

"Ningú li demana absolutament res a Rato", ha defensat De Guindos durant la seva declaració com a testimoni en la causa penal que investiga les responsabilitats per la sortida a borsa de Bankia en resposta a preguntes de la fiscal Carmen Launa. De Guindos ha explicat que es va assabentar de l'existència d'aquest pla durant una reunió celebrada el 6 de maig durant la qual també es trobaven Botín, González i l'expresident de La Caixa Isidre Fainé.

Fins llavors, l'exministre havia mantingut altres reunions amb Rato i durant algunes li havia comentat que l'expresident de Bankia havia intentat executar operacions corporatives amb Unicaja i amb Liberbank, però cap en va arribar a bon port. Per això, des de finals d'abril de 2012 Rato es va posar mans a l'obra a dissenyar un pla de sanejament. "Desconec en aquest moment de què es tracta", ha explicat.

El maig de 2012 es van produir dues reunions durant la qual estaven presents els expresidents de Santander, BBVA, La Caixa i Bankia esmentats i De Guindos, els dies 4 i 6. El 4 de maig, l'exministre els havia reunit per explicar-los que el govern es trobava preparant un reial decret llei que requeriria més provisions (30.000 milions més), l’anomenat Guindos II.

Durant aquesta trobada, Rato va demanar una reunió per al dia 6 de maig amb l'objectiu de poder exposar a la resta el seu pla de sanejament. La trobada es va produir i, després de la presentació, Botín i González van mostrar la seva "desconfiança" per "la insuficiència del pla". Va ser llavors quan De Guindos es va assabentar del pla, i no abans, com va dir Rato. L'expresident de Bankia va acusar de demanar-li aquest pla de sanejament a esquena del Banc d'Espanya.

El representant de la Confederació Intersindical de Crèdit, Andrés Herzog, ha preguntat De Guindos si, en conèixer el pla, va pensar que aquesta injecció de 7.000 milions d'euros que Rato preveia anaven a servir per calmar els mercats. "No sé si ho vaig pensar o vaig deixar de pensar, però Rato va dimitir al dia següent. No tenia sentit el pla", ha dit.

NO ES VA TRACTAR LA DIMISSIÓ

En aquesta reunió va ser que, segons la versió de Rato, De Guindos li va demanar la seva dimissió després que González comentés que no havia d'estar al capdavant de Bankia. Respecte a aquest tema, De Guindos s'ha limitat a assenyalar que durant la reunió no es van tractar "qüestions personals" sobre Rato.

L'exministre ha assenyalat que Rato no li va comentar en cap moment durant el mes d'abril de 2012 la seva intenció de deixar de ser president de Bankia. D'acord amb la versió de Rato, li ho va comunicar durant la reunió celebrada el 6 de maig amb els seus homòlegs en altres entitats, si bé, De Guindos ha apuntat que "ningú va parlar de qüestions personals" durant aquesta trobada.

Noticias relacionadas

contador