ep archivo   grifols 20240220112812
GRIFOLS - Archivo

Grifols s'ha tornat a enfonsar en borsa aquest dilluns (-9,96%; 8,08 euros). El valor continua registrant una volatilitat extrema a les últimes jornades, després d'enfonsar-se un 35% dijous passat, quan va presentar resultats, i rebotar un 18% divendres, en una altra jornada d'infart.

  • 9,88€
  • -0,08%

En aquests moments, és un títol controlat pels especuladors, no apte per a inversors tradicionals. N'és una bona prova que els inversors baixistes continuen fent-hi operacions destacades.

Per exemple, el fons de cobertura Qube Research & Technologies va elevar dijous passat la seva posició baixista fins a l'1,62% del capital des de l'anterior 1,32%. Tot i que aquest dilluns ha tornat a actualitzar la seva posició i ara en controla una posició curta sobre l'1,46%.

Aquesta empresa, amb seu a Londres, va comunicar per primera vegada una posició baixista sobre Grifols el 29 de gener passat, atreta per les acusacions de frau comptable llançades per Gotham City Research. En aquell moment, controlava curt el 0,5% del capital de Grifols, percentatge que ha anat ampliant fins a l'esmentat 1,62% actual de manera progressiva.

Una altra de les novetats és que AKO Capital va elevar la seva posició baixista sobre Grifols fins al 0,59%, amb data de l'1 de març, enfront del 0,41% que havia comunicat en la seva comunicació anterior del 8 de gener.

A més, un altre fons de cobertura molt conegut a la borsa espanyola, Millennium International Management, va comunicar dijous passat que hi havia elevat la seva posició baixista fins al 0,5%, enfront del 0,49% que havia comunicat el 19 de gener passat. Tot i que la presència especuladora de Millennium es remunta per primer cop al mes d'octubre del 2023.

Entre les tres entitats, controlen posicions baixistes sobre el 2,55% de Grifols.

NECESSITARÀ VENDRE MÉS ACTIUS

D'altra banda, sobre els detalls que Grifols va oferir al mercat sobre l'evolució del flux de caixa esperat per al 2024, els experts de Banc Sabadell comenten que "a manera de resum, la companyia estima una generació de caixa total el 2024 propera a 'zero' (5 milions euros), cosa que compara negativament enfront de la nostra previsió de generació propera als 500 milions d'euros”.

Segons la seva anàlisi, "la principal diferència amb els nostres números rau en l'impacte d'extraordinaris (-480 milions) derivats d'un capex de creixement extraordinari de -370 milions d'euros per un acord preexistent amb Immuno Tek GH (per al desenvolupament de 28 centres de plasma que proporcionaran 1,5 milions de litres de plasma addicionals, i el desenvolupament de centres a Egipte) i costos de reestructuració per -110 milions”.

"Pel període 2025-27", afegeixen, "espera generar un flux de caixa (abans de dividends) en el rang de 2.000 a 2.500 milions d'euros" (enfront de la seva previsió de 2.700 milions).

Segons la seva valoració, "aquesta publicació té com a objectiu aclarir els dubtes que no van quedar resolts a la conference call, cosa que valorem positivament i reflecteix la voluntat de la companyia de ser cada vegada més transparent".

Tot i això, indiquen que "la conclusió no canvia i Grifols es veurà obligada a fer alguna desinversió addicional a la del 20% de S.Raas per complir el seu objectiu d'estar per sota de 4 vegades DFN/EBITDA al tancament del 2024".

Sobre el fet que James Costos, el conseller que no va firmar els comptes no auditats presentats la setmana passada en no trobar-se a la reunió, hagi signat els números, afirmen que "és una notícia positiva d'impacte limitat".

Noticias relacionadas

contador