ep archivo   fbrica de grifols barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

Grifols està caient amb força aquest dimecres (-7%, 18 euros) davant la possibilitat que estigui negociant una ampliació de capital de fins a 2.000 milions d'euros, l'equivalent gairebé el 20% del capital de la companyia, segons informa aquest dimecres El Confidencial. L'objectiu de l'operació seria reduir el deute i millorar el palanquejament.

  • 8,35€
  • -3,16%
  • 5,96€
  • -3,17%

L'ampliació es podria haver activat després que, a finals del 2021, es trenqués la transacció que Grifols tenia segellada amb el fons nord-americà Hellman & Friedman, i podria estar força avançada, afegeix la web.

Els experts de Banc Sabadell valoren la informació i assenyalen que és una notícia “negativa i no esperada”.

Estimen que l'ampliació permetria a Grifols rebaixar la ràtio de deute financer/EBITDA a aproximadament 3,6 vegades, però subratllen que l'impacte dilutiu seria "significatiu". "Amb descompte del -30% en el preu, el TERP (theoretical ex-rights price) es reduiria fins en 15,8 euros per acció, amb el -10% en preu objectiu, fins als 24,5 euros per acció", detallen.

Els experts de Sabadell reconeixen que, tenint en compte la incipient recuperació, l'absència de covenants en el seu deute i de venciments rellevants fins al 2025, no esperaven una ampliació de capital.

Grifols té actualment una ràtio deute/EBITDA de gairebé set vegades, una ràtio que va intentar reduir amb una operació de 800 milions d'euros amb GIC, el fons sobirà de Singapur, a través de la seva filial nord-americana Biomat. Tot i això, al tancament de l'exercici, l'auditor KPMG va considerar aquesta partida com a passiu financer i no com a patrimoni, disparant el deute.

"PERSPECTIVA DE CAUTELA"

Bankinter també considera que la notícia és negativa i assenyala que, si fos certa, l'ampliació de capital seria amb un descompte respecte a la cotització actual.

Reconeixen aquests analistes que una de les seves preocupacions més grans és el palanquejament de Grifols, reflex d'una estratègia agressiva d'adquisicions finançades amb endeutament. El quart trimestre del 2021, després d'anunciar l'adquisició de l'alemanya Biotest per 2.000 milions, les principals agències de qualificació van retallar la valoració del deute de Grifols (Moody's a 'B1' i perspectiva negativa des de 'Baa3'; S&P a 'BB -' i perspectiva negativa des de 'BB').

"Nosaltres mantenim la nostra perspectiva de cautela, mantenim invariat el nostre preu objectiu als 17 euros i reiterem la nostra recomanació de neutral", indiquen.

Grifols celebra aquest dijous el seu Investors Day, durant el qual podria donar més detalls sobre aquesta possible ampliació. La companyia ha dit que no comenta rumors en ser consultada sobre això per Bolsamanía.

Noticias relacionadas

contador