ep carlos ghosn 20180727102102
RENAULT - Archivo

Carlos Ghosn romandrà a la presó. Almenys fins al 22 d'abril. Així ho ha confirmat aquest divendres el Tribunal de Districte de Tòquio que ha prorrogat la seva estada a la presó vuit dies perquè els fiscals presentin càrrecs formals contra l'expresident de Nissan o el deixin marxar.

El període inicial de detenció de Ghosn expirava aquest proper diumenge, i s'esperava que el seu termini màxim de detenció augmentés fins als deu dies. Segons la televisió pública nipona, NHK, hauria resultat estrany que la justícia denegués i retallés la petició dels fiscals d'ampliar la custòdia de Ghosn per uns dies.

Reuters ha accedit per la seva part a documents de la defensa de Ghosn, que no s'ha pres gens bé la pròrroga de la seva detenció. L'equip legal de l'empresari qualifica aquest arrest d'"il·legal" a la documentació que sí que ha pogut consultar aquesta agència.

Ghosn va ser detingut la setmana passada per nous càrrecs que apuntarien al fet que el directiu podria haver intentat enriquir-se a costa de la seva posició com a màxim responsable de l'automobilística japonesa. Se sospita, en concret, que Ghosn hauria ocasionat pèrdues de 5 milions de dòlars (4,4 milions d'euros al canvi) a Nissan fins al juliol de l'any passat. L'agència Kyodo va informar que aquest impacte als comptes de la multinacional hauria sorgit arran que el directiu es transferís fons des d'un concessionari al compte d'una companyia del directiu.

No era la primera vegada que l'exdirectiu va ser detingut; ja el passat 6 de març va ser posat en llibertat en abonar una fiança de 8,9 milions de iens després d'haver estat arrestat a Japó per suposats delictes fiscals amb agreujant de ruptura de confiança.

Dilluns passat, Nissan va prendre la decisió de tallar qualsevol relació laboral amb l'empresari, en un acord de la junta d'accionistes de l'empresa. Encara que ja no presidia l'empresa, hi mantenia una relació laboral en qualitat de conseller.

No obstant això, el cas Ghosn no es redueix només a l'automobilística japonesa, ja que la francesa Renault també va emprendre una auditoria interna que va concloure que després del pas del controvertit directiu per l'empresa es van detectar "potencials problemes" en relació amb pagaments realitzats a un dels distribuïdors de la companyia a l'Orient Mitjà.

Aquesta última detenció de Carlos Ghosn arribava exactament un dia després que l'expresident de Nissan assegurés a través de les xarxes socials que estava "preparat" per "dir la veritat sobre el que està passant" i convocava una roda de premsa per dijous d'aquesta setmana.

Noticias relacionadas

contador