dl gazprom logo russia gas oil energy
Sharecast graphic / Josh White

Caiguda borsària en Gazprom. El gegant gasístic rus ha decidit no pagar el dividend a compte dels resultats del darrer exercici fiscal per primera vegada des del 1998, una decisió que ha provocat que els títols de la companyia es desplomin un 29% aquest dijous.

"Els accionistes han decidit que, en la situació actual, no és aconsellable pagar dividends sobre la base dels resultats del 2021", ha assenyalat el vicepresident del consell d'administració de la gasista, Famil Sadygov, a través del canal de Telegram de la companyia.

Així mateix, ha afegit que Gazprom prefereix centrar-se en la gasificació de les regions russes, la preparació de la temporada de calefacció i el pagament de més impostos. La gasista té previst gastar 526.000 milions de rubles (10.000 milions de dòlars) d'aquí al 2025 per augmentar la gasificació de Rússia des del nivell actual del 72%.

Cal assenyalar que el principal accionista de Gazprom és la Federació Russa, la participació directa de la qual ascendeix fins al 38% de la companyia i en té un altre 12% addicional repartit entre dues empreses estatals.

El consell d'administració de Gazprom va proposar al maig un dividend de 52,53 rubles per acció gràcies a la pujada dels preus del gas, ja que el benefici net de la companyia va assolir la xifra rècord de 2.000 milers de milions de rubles el 2021. Si s'hagués complert, hauria suposat un pagament de més de 1.200 milers de milions de rubles, és a dir, aproximadament 22.800 milions de dòlars.

Gazprom va anunciar la seva nova política de dividends el 2019, la intenció del qual era la de repartir el 50% dels beneficis per al 2022, una decisió que la va convertir ràpidament en la principal empresa per capitalització borsària de Rússia.

D'altra banda, el banc estatal Sberbank, el principal prestador i el banc més important de Rússia, també ha anunciat aquest dijous que no pagaria dividends l'any passat.

contador