ep presidenteiberdrola ignacio sanchez galan 20170331150202
EUROPA PRESS

Ignacio Sánchez Galán, president d'Iberdrola, s'ha mostrat preocupat davant els canvis de regulació al mercat elèctric acordats pel Govern i Podem. Aquests canvis apunten a una retallada de la de retribució de les energies hidroelèctriques i nuclears. No obstant això, Galán ha assegurat que les centrals d'ambdues energies no estan amortitzades.

  • 11,61€
  • -2,50%

Galán ha lamentat que es llanci el missatge equivocat que aquestes centrals estan amortitzades perquè estan "basades en informació incorrecta". "Dir que aquests actius estan amortitzats no és real", ha afirmat Galán, que ha recordat que el valor comptable de les centrals hidroelèctriques d'Iberdrola era d'uns 4.800 milions d'euros al tancament de 2017 i el de les nuclears d'uns 3.200 milions.

Segons ha apuntat, la normativa comptable obliga amortitzar l'obra civil hidroelèctrica durant el període de la concessió i que encara tenen una vida mitjana de 35 anys. En aquesta línia, ha assenyalat que la companyia, des de 2001, ha hagut d'invertir uns 1.800 milions en les seves centrals hidroelèctriques i altres gairebé 2.000 milions en les nuclears.

El president d'Iberdrola ha fet pública aquesta preocupació durant la presentació dels seus resultats dels nou primers mesos davant analistes i inversors. L'energètica va guanyar 2.091 milions d'euros fins al setembre, un 13,5% menys que durant l'any anterior. No obstant això, ha confirmat el seu benefici per a l'any en 3.000 milions d'euros. Els analistes coincideixen que ha mostrat la seva fortalesa, de manera que la companyia cotitza amb pujades de l'1%.

Pel que fa als resultats econòmics d'aquestes instal·lacions, Galán ha recordat que les nuclears d'Iberdrola van perdre més de 200 milions el 2016 i uns altres més de 100 milions el 2017, per l'efecte dels canvis impositius aplicats després de l'accident de Fukushima, i que les hidroelèctriques també van tenir un resultat negatiu el 2017, com a conseqüència que va ser un any molt sec.

"Les centrals nuclears tenen un límit de vida útil, que sabem que ara és de 40 anys, però si cal ampliar-lo, l’ampliarem", ha apuntat el president d'Iberdrola, però ha matisat que si no fan cap inversió, la fi serà aquesta data.

D'altra banda, en referència a la decisió del Govern de suspendre l'impost del 7% a la producció elèctrica i el 'cèntim verd' aplicat al carbó, ha assegurat que aquestes rebaixes "s'han reflectit de forma automàtica" en els preus majoristes de l'electricitat.

"Els preus a Espanya estan inflats artificialment com a conseqüència dels impostos que suportem", ha denunciat Galán, que ha valorat l'impacte d'aquesta rebaixa fiscal tant en la competitivitat de l'economia com en la balança de pagaments, ja que permet també incrementar les exportacions energètiques.

Noticias relacionadas

contador