ep bbva caixabank santander bankia y sabadell
EUROPA PRESS - Archivo

La sectorial bancària es tenyeix de verd intens aquest dimecres i tira d'un IBEX que supera els 8.200 punts i accelera les seves pujades un 1,8%. Banc Santander i BBVA lideren les alces del selectiu, amb auges d'entre el 5% i el 4%, davant les expectatives que els demòcrates es facin amb el control del Congrés nord-americà si es confirma la victòria a Geòrgia, cosa que aplanarà el camí per a les reformes del president electe Joe Biden.

  • 4,87€
  • 2,64%
  • 10,85€
  • 3,28%

Els dos grans bancs espanyols obtenen sobre el 7% dels seus beneficis als EUA per la qual cosa es veurien molt perjudicats pel deteriorament de l'economia, cosa que les mesures del demòcrata contrarestaran. "Cal esperar que la política fiscal sigui més laxa que si els republicans haguessin mantingut la seva majoria", escriuen des de Pantheon Macroeconomics, cosa que també ajudarà a famílies i empreses.

A més, Bankinter, Sabadell, Caixabank i Bankia deixen alces superiors al 4% en una jornada durant la qual les renovables com Siemens o Solaria deixen alces de '2%, igual que ArcelorMittal.

Els demòcrates, que han assegurat un dels dos escons, el del reverend Raphael Warnock, s'han de fer amb les dues cadires en competició si volen gaudir de la més mínima majoria possible a la cambra alta (50 dels 100 escons disponibles, però amb el vot decisiu de la vicepresidenta, enfront dels 46 que posseeixen ara -els altres dos són d'independents-). Aquesta victòria els donaria, a més, control dels tres cossos legislatius del país. En canvi, en no fer-se amb un o dos escons, "desafiaria les esperances del partit de Biden de poder continuar amb la seva agenda fiscal, cosa que probablement faria que la corba s'aplanés a mesura que les espectatives d'un impuls del sector públic a la demanda es redueixen", assenyalen els analistes de Rabobank.

En canvi, amb 50 escons i el vot de la vicepresidenta electa, Kamala Harris, que és la presidenta de la Cambra alta, hi ha plenes garanties que "es pujaran ràpidament els subsidis per atur de 600 a 2.000 dòlars, i que els paquets d'ajudes per a les infraestructures s'aprovaran per la via ràpida durant el primer trimestre", indica Stephen Innes, analista d'Oanda.

Noticias relacionadas

contador