ep comparecenciaministrofomento jose luis abalos para informarel
Ricardo Rubio - Europa Press

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha comparegut aquest dijous al Congrés dels Diputats en la Comissió de Foment i ha assenyalat que el Govern preveu aprovar properament noves sancions per als vehicles de lloguer amb conductor (VTC), els que operen per plataformes com Uber i Cabify, que s'imposaran en el cas que aquests cotxes no prestin servei d'acord amb el que estableix la llei.

Amb aquestes sancions es pretén garantir que els serveis de els VTC s'adapten a les característiques que tenen establert per llei i pels que es diferencien del servei que ofereixen els taxis. En concret, es pretén garantir que els VTC contracten prèviament els seus trajectes amb el client, que els seus vehicles no capten viatgers pel carrer, que van convenientment identificats i que no estacionen en llocs de gran afluència de passatgers com estacions, aeroports o grans recintes.

D'altra banda, ha responsabilitzat el Partit Popular per l'excés de llicències VTC concedides durant els anys del govern de Mariano Rajoy. "Si no haguessin trigat dos anys a regular-ho per reial decret, no estaríem davant d'aquest problema", ha dit el ministre, que, a més, ha defensat que el Govern traslladés les competències d'aquest assumpte a comunitats autònomes i ajuntaments.

"No va ser la Llei Òmnibus [impulsada per Zapatero] el que va provocar el conflicte, sinó la decisió del PP de no restablir la relació 1/30 fins al novembre de 2015. Van trigar més de dos anys, entre l'abril de 2013 i novembre de 2015. Durant aquest període es van dirigir als tribunals milers de denegacions de llicències que són les que s'han guanyat entre 2015 i 2018 i són les que han inundat ara el mercat amb fins a 12.000 llicències VTC a tot Espanya", ha explicat Ábalos durant la compareixença.

No obstant això, el ministre ha reconegut que el conflicte té un altre punt d'origen. "Podem fer memòria i recordar com va començar Uber?", s'ha preguntat durant la seva intervenció. "Va començar com una cosa molt diferent al taxi. Igual que Cabify. Tots dos van entrar a partir de 2014 a prestar serveis amb llicència VTC. Fins aquell moment no eren una amenaça per al taxi. Per garantir una competència lleial entre els dos sectors, vam impulsar aquesta modificació legal, negociada, vull recordar", ha dit Ábalos.

També ha recordat que, actualment, es troba en tràmit com a projecte de llei el Reial Decret sobre VTC que el Govern va aprovar el setembre de 2018 i que ara s'està dins el termini per presentar-hi esmenes. "No hi ha cap problema, totes les vies hi caben", ha assegurat el ministre de Foment. D'aquesta manera, ha instat l'oposició a deixar de fer propaganda sobre aquest assumpte i que traslladin les seves idees o aportacions ara que la legislació encara està pendent de tramitació.

Així mateix, Ábalos ha remarcat que el reial decret forma part de l'ordenament jurídic espanyol "agradi o no agradi", de manera que "és de tots i obliga a tots", ha dit per depurar responsabilitats del Govern en aquest conflicte i defensar que l'àmbit competencial ha de ser de les comunitats autònomes i ajuntaments perquè "són les que millor coneixement tenen de cada territori per prendre les decisions més adequades pel que fa a mobilitat, gestió del trànsit, el medi ambient i la contaminació".

ÁBALOS DEFENSA L'ACTUACIÓ DEL GOVERN EN AQUEST TEMA

En qualsevol cas, el ministre ha insistit que el Govern central no s'ha volgut rentar les mans en cap moment. El reial decret preveu "un mecanisme de compensació" a través de l'autorització per operar que concedeix el Govern i que és potestat del Govern donar-la. "Al territori nacional està garantit" que puguin operar els VTC, ha subratllat.

Ábalos: per què Madrid sí que pot regular els patinets, però els VTC no?

Ábalos també s'ha preguntat per què "Madrid sí que pot regular els patinets, però els VTC no" i ha recordat que les directrius d'Europa promouran polítiques de mobilitat integrades i que en ciutats del nostre entorn són les ciutats les que tenen la competència per regular aquests aspectes.

De la mateixa manera, ha assegurat que "no és d'estranyar" el conflicte sorgit a Madrid entre els taxis i els vehicles de lloguer amb conductor (VTC), atès que el govern regional ja "va avisar" que no entraria a regular aquest últim servei quan el setembre de l'any passat el Govern va aprovar el Decret que habilita les comunitats per a això.

Finalment, el ministre ha insistit que no hi ha res d'"improvisació" en la regulació actual, ja que "el marc legal atribueix les competències a les comunitats autònomes i entitats locals, i això no vol dir que el Ministeri de Foment es desentengui de la situació, perquè seguim treballant "en temes com la regulació del règim sancionador de VTC," que s'elevarà pròximament com a projecte de llei al Consell de Ministres".

Noticias relacionadas

contador