ep bankia debutabolsa 20180312175708
EUROPA PRESS - Archivo
1,78€
  • 0,05€
  • 2,65%

L'exinspector del Banc d'Espanya Pedro Bravo ha donat suport aquest dimarts al seu company en la inspecció de Bankia José Antonio Casaus, l'inspector que va advertir en diversos correus electrònics als seus superiors a la institució de la inviabilitat de l'entitat abans de la seva sortida a borsa. Tot i que els magistrats li han impedit durant la seva declaració com a testimoni contestar determinades preguntes sobre aquests e-mails, Bravo ha explicat que els inspectors no els "agradava" l'estructura de doble banc que conformaven BFA i Bankia. "Era una cosa que s'estava veient que podia tenir problemes de futur", ha afirmat sobre l'entitat.

Segons ha relatat Bravo durant l'interrogatori a què l'ha sotmès la fiscal Carmen Launa, l'abril de 2011 el seu llavors cap, el director adjunt de Supervisió Pedro Comín, li va sol·licitar que redactés un "DAFO” (un document al qual s'analitzen debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats d'un projecte) sobre la sortida a borsa de Bankia i l'estructura de doble banc que conformaven BFA i l'entitat. Aquí va indicar, al costat d'altres inspectors, que no els agradava aquesta estructura.

La fiscal ha preguntat a l’exinspector si està d'acord amb les valoracions del seu company en el grup d'inspecció José Antonio Casaus, l'inspector que va advertir en correus a Comín sobre la viabilitat de Bankia abans del debut borsari, al qual Bravo s'ha limitat a dir que "Casaus tenia moltíssima més informació" que ell perquè "tenia una visió més global" de l'entitat. "El que a nosaltres no ens agradava gens era la doble estructura del banc", ha reiterat.

"No ens agradava molt (...) Era una cosa que s'estava veient que podia tenir problemes de futur, si. Els mercats majoristes estaven tancats, hi havia una guerra de passiu brutal ... tot això podia minvar la capacitat general [del banc] amb aquests condicionants", ha explicat, per després afegir:" No era tan bonic tot el que ens deien".

Launa li ha preguntat directament si opinava, igual que Casaus, que la viabilitat de Bankia generava dubtes de cara a la sortida a borsa, però Bravo no ha pogut contestar atès que la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, li ha impedit fer-ho. Segons l'opinió de la magistrada, sobre els correus escrits per Casaus només se li pot qüestionar a ell.

Bravo ha explicat, a més, que el grup d'inspecció de Bankia no comptava amb massa recursos per funcionar. "Estàvem una mica desbordats", ha explicat l'inspector, que ha posat en valor que "es va fer el millor que es va poder amb els mitjans que hi havia i amb la informació limitada" que els oferia l'entitat. "La informació que ens donava [Bankia] no sempre era exacta", ha afegit.

"Després del que va passar, es veuen moltes coses, en aquest moment es va escriure [els informes] amb la informació disponible", ha apuntat Bravo, que ha defensat el paper dels inspectors del Banc d'Espanya a Bankia, que en cap cas té a veure amb la comptabilitat: "la nostra missió no era validar els comptes, això és feina dels auditors".

Noticias relacionadas

contador