chine evergrande doit annoncer cette semaine un plan de restructuration de sa dette

La crisi d'Evergrande ha fet un nou gir. El gegant immobiliari xinès ha quedat tocat i enfonsat després que el Tribunal Superior de Hong Kong n'hagi ordenat aquest dilluns la liquidació. Ho ha fet en no haver aconseguit la companyia presentar una proposta per reestructurar el seu deute, que puja fins als 2,39 bilions de iuans (333.000 milions de dòlars). Els títols d'Evergrande s'han arribat a desplomar més d'un 20% a la borsa abans que es decidís suspendre'n la cotització.

"La vista ha durat un any i mig i l'empresa encara no ha estat capaç de presentar una proposta de reestructuració concreta. Crec que ha arribat el moment que el tribunal digui prou", ha assegurat la jutgessa del tribunal Linda Chan, que també ha explicat que el procés que s'inicia ara suposarà que l'empresa sigui administrada per liquidadors provisionals.

Aquests s'encarregaran de gestionar la reestructuració del deute amb els creditors i prendran el control dels actius, llibres i registres d'Evergrande. Així mateix, abordaran altres qüestions, com ara el control per part del fundador i president Hui Ka Yan, que de fet va ser posat sota control policial al setembre sota sospita d'haver comès delictes.

Cal recordar que Evergrande és el promotor immobiliari més endeutat del món, i que fa anys que intenta arribar a un acord amb els seus creditors. El 2021 va incomplir els pagaments i va anunciar un programa de reestructuració de deute extraterritorial al març de l'any passat, que finalment no li ha servit per deixar enrere la seva crisi.

Ni tan sols les mesures adoptades per les autoritats xineses fa una setmana, quan el Banc Popular de la Xina (PBoC, per les sigles en anglès) i el Ministeri de Finances van anunciar que ajudarien a augmentar la liquiditat disponible per als promotors immobiliaris, l'han ajudat.

Evergrande s'ha convertit el símbol més destacat de la crisi immobiliària que afecta la Xina, i que ja ha obstaculitzat el creixement econòmic i ha fet malbé la confiança dels consumidors. La seva crisi ha estat tan gran que en diverses ocasions ha desfermat el temor d'un contagi de tot el sector.

Precisament Country Garden, un altre dels promotors immobiliaris més grans del gegant asiàtic, s'ha vist afectat per aquests dubtes. Si escau, també lluita per pagar el seu propi deute, encara que sembla que podria evitar un incompliment dels seus bons denominats en iuans.

La jutgessa Chan ha incidit també que encara que els creditors d'Evergrande no buscaven una ordre de liquidació, ha estat flagrant la manca de progrés. "L'empresa ha dit que en farà un, dos, tres", ha dit en referència als plans de reestructuració anunciats pel promotor, però "res d'això s'ha fet". Tot i això, també ha incidit que "fins i tot després d'una liquidació, encara és possible que l'empresa presenti un pla d'acord".

L'ordre del tribunal de Hong Kong sobre la liquidació d'Evergrande encara es pot recórrer.

Noticias relacionadas

contador