ep el comisario europeo de mercado interior industria emprendimiento y pymes thierry breton durante
Marta Fernández Jara - Europa Press

El comissari europeu de Mercats d'Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes, Thierry Breton, ha plantejat la possibilitat de restringir la participació de determinats operadors de telecomunicacions que siguin tipificats com "d'alt risc", als quals se'ls exigirà el compliment de determinades mesures per "mitigar aquests riscos".

"Si aquests subministradors de xarxa 5G d'alt risc poden eliminar riscos, seran benvinguts. Si no, no", ha explicat aquest dimarts al Congrés, on ha comparegut davant la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per explicar, entre d'altres qüestions, que la nova Comissió Europea ha acordat amb els Estats membres "elaborar criteris del que és un subministrador de xarxa 5G d'alt risc", i normes per a afrontar aquests desafiaments.

Breton ha realitzat aquestes valoracions després d'explicar com les grans potències tecnològiques, la Xina i els Estats Units, han aprovat "normes que afecten l'extraterritorialitat' de les dades" i que, en el cas del gegant asiàtic, han aprovat una llei per la qual les autoritats podran sol·licitar el lliurament de dades independentment del seu origen.

"Això hem d'evitar-ho per a les nostres empreses. Per això hem decidit, els Estats membres i la Comissió, elaborar criteris que defineixin que és un subministrador de xarxa 5G d'alt risc", ha indicat el comissari, que ha assenyalat també que s'elaborarà una guia per a "evitar que es triïn" per part dels clients, tant ciutadans com empreses.

"Si aquestes indústries eliminen aquestes mancances que s'han identificat, seran benvingudes de nou a Europa. Cal actuar així", ha resumit Breton, que ha reconegut que Espanya "és un dels països més avançats en el desplegament del 5G" i ha destacat la necessitat de fer aquest desenvolupament "de manera segura".

CRITICA ACTITUDS "PREDATÒRIES" DELS GEGANTS XINESOS I AMERICANS

Breton ha reconegut la inferioritat industrial europea davant les potents companyies estatunidenques i xineses, en un mercat en el qual, ha lamentat, "pràcticament no hi ha europees", cosa que ha atribuït a la "fragmentació" del mercat de les dades als diferents països europeus, a diferència de mercats de dades "molt unificats" als Estats Units i la Xina.

En aquest sentit, Breton ha criticat actituds "fins i tot predatòries" i "a vegades injustes, que no respecten els reglaments de dades personals". "Ho dic amb claredat", ha subratllat el comissari europeu, destacant l'"importantíssim" paper que juguen aquestes grans companyies entre els joves i les xarxes socials.

LA UE DETECTA "ASSUMPTES INACCEPTABLES" AMB LES 'FAKE NEWS'

Durant la seva compareixença, Breton ha informat sobre el Llibre blanc presentat per l'Executiu comunitari sobre la Intel·ligència Artificial, amb el qual la Comissió procura "donar respostes" als "dubtes i ansietats" que s'han detectat, generats en la ciutadania pels avanços tecnològics d'aquest tipus, i assegurar a la ciutadania el "respecte de valors ètics" a la UE.

"No hi som només per regular, sinó també per fer propostes", ha dit, si bé ha volgut deixar clar que és necessari aplicar la reglamentació europea per definir els àmbits d'especial risc, en unes consultes que tindran lloc durant els pròxims tres mesos.

Breton ha assegurat, a més, que en el marc d'aquestes discussions també s'analitzaran les actuacions que es duran a terme contra la desinformació, i les conegudes com 'fake news' davant "assumptes inacceptables" que, al seu judici, es produeixen a les plataformes digitals.

En aquest sentit, ha dit que aquestes discussions concerneixen també drets com la llibertat d'expressió o el control de la informació, però considera necessari "utilitzar les eines de la intel·ligència artificial per marcar els límits": "O s'auto-regulen, o regularem nosaltres a final d'any. Les coses són clares", ha asseverat.

PLA D'INVERSIONS INDUSTRIALS DE 2.000 MILIONS

El responsable de Mercats d'Interior del Govern d'Ursula von der Leyen ha cridat a "organitzar" la "nova onada industrial", però des de la perspectiva de "respectar" la normativa comunitària, i per a això ha advocat per un marc reglamentari sobre l'accessibilitat, el repartiment, l'operabilitat, i la utilització de les dades, però també per un pla d'inversions per construir la "infraestructura idònia" per a l'emmagatzematge i l'aplicació de serveis "que afecten la sobirania de l'Unió".

En aquest sentit, ha assenyalat que Europa necessita "infraestructures molt més crítiques" per a assumptes com la gestió del vehicle connectat o les xarxes de distribució, i donar importància a "plataformes més locals". La proposta de la Comissió, ha dit, passa per una "aliança de 'clouds' industrials que s'enlairaran prop de les empreses", amb una inversió prevista de 2.000 milions d'euros.

Aquest pla es fonamentarà en inversions públiques, amb centres de recerca ja existents, però també amb la col·laboració del sector privat, i s'enfocarà a diferents sectors, per "acompanyar" el seu desenvolupament en "la transformació digital i la transformació climàtica". Per al repartiment d'inversions, Breton ha dit que "la Comissió tindrà en compte la grandària" dels països.

EL PP TEM DESCURAR EL DESENVOLUPAMENT PER ATENDRE LA REGULACIÓ

Durant el torn reservat als grups parlamentaris, el senador 'popular' Rubén Fausto Moreno ha traslladat al comissari el temor del seu grup que les institucions comunitàries centrin la seva atenció "en la regulació i no en el desenvolupament", i que si després les empreses no troben solucions produïdes a Europa, sinó en "grans líders tecnològics" forans, es consolidi una "dependència estrangera" que, al seu judici, desperta "preocupacions".

Pere Joan Pons, senador socialista, ha lamentat la "desafecció ciutadana" que considera que pot haver-se generat en la negociació d'un pressupost amb menys fons després de la sortida del Regne Unit i ha reclamat mesures davant "la desinformació" a les plataformes digitals i, en aquest focus, "la ingerència electoral".

El diputat d'Unides Podemos Alberto Rodríguez ha reclamat sense èxit a Breton fórmules per a afrontar un repartiment de la riquesa i la reducció de la jornada en vista dels avanços digitals i robòtics, que celebra, en comprovar que és possible trobar fórmules que podrien permetre menys treball humà per generar la mateixa riquesa, o més, mentre que Carlos Hugo Fernández-Roca, de Vox, ha exigit al comissari "mesures de seguretat complementàries en el desenvolupament tecnològic davant el fabricant xinès Huawei".

Noticias relacionadas

contador