ep presidentetelefonica jose maria alvarez-pallete
TELEFÓNICA

Telefónica Espanya torna a créixer. La filial espanyola de la 'teleco' va registrar uns ingressos de 12.706 milions d'euros en 2018, un 0,4% més que l'any anterior, recuperant el creixement orgànic anual "per primera vegada en 10 anys", destaca la companyia a l'informe de resultats enviat a la CNMV.

  • 4,29€
  • 0,77%

El resultat operatiu abans d'amortitzacions (Oibda) va aconseguir els 4.763 milions d'euros en l'exercici, un 3,8% menys que els 4.952 milions d'euros de fa un any, encara que en termes orgànics va descendir un 1,3%. En aquesta línia, el marge de Oibda es va situar al tancament de l'any en el 37,5%, set punts percentuals menys que en 2017, impactat fonamentalment per la provisió de reestructuració.

L'últim trimestre de 2018 va servir per a confirmar la "solidesa i millora" del creixement de Telefónica España, assenyala la 'teleco'. Els ingressos van aconseguir els 3.253 milions, un 0,3% més en termes orgànics i reportats. El Oibda es va reduir un 20,9% en termes reportats, fins als 966 milions, però en termes orgànics la caiguda és només d'un 4,4%, destaca.

Segons Telefónica, els ingressos de servei van avançar 0,6% anual, encara afectats per la regulació i la pèrdua del contracte majorista de Yoigo/Pepephone. Sense aquest impacte, els ingressos creixen un 2%. El bon ritme del trimestre es deu, segons la companyia, a l'acompliment del segment residencial i en empreses.

L'activitat comercial ha mostrat "un bon comportament en un entorn de normalització competitiva des de principis d'octubre". A més, el posicionament competitiu de Telefónica es veu reforçat després de la renovació de Fusió a l'octubre, el llançament oficial de la seva marca O2 i la comercialització de nous paquets de Fusió de mitjà i alt valor integrant ja els continguts de la plataforma Netflix.

La 'teleco' assegura que el focus en la millora contínua del valor, la qualitat i la diferenciació del servei ha portat a un "destacat augment" del guany net en 2018, en particular en els serveis de major valor. Telefónica España ha guanyat en 2018 517.000 accessos de fibra minorista -un 22% més-, 1,2 milions de contracte mòbil -un augment del 33%-, i 244.000 accessos de televisió de pagament -un avanç del 28%-. Destaca també l'augment del 28% en accessos de fibra majorista, sumant 673.000 nous accessos.

INVERSIONS I DESPESES

Les despeses de capital (capex) en 2018 van ascendir a 1.719 milions d'euros, un 2,1% més que fa un any en termes reportats, però un 5,1% menys en orgànics pel menor ritme de desplegament de xarxa 4G i fibra i la captura d'eficiències. Això va permetre, indica la companyia, un creixement de flux de caixa operatiu del 0,6%, fins a 3.044 milions d'euros.

Quant a les despeses per operacions, en l'últim trimestre de l'any van augmentar un 3,6%, fins als 2.412 milions, per a tancar l'any amb un avanç més contingut, d'un 1,5%, fins als 8.314 milions. La provisió de 297 milions en despeses de personal (associada a l'actualització de les estimacions del pla de suspensió d'ús del període 2016-18 per un menor nombre de retorns respecte als previstos, ha impactat en aquesta partida de despeses. Però aquesta mesura generarà 40 milions d'estalvis recurrents addicionals als ja capturats, apunta Telefónica.

De cara a 2019, la companyia espera que el Oibda evolucioni afavorit "pel menor creixement del cost de continguts" ja que desapareixeran l'impacte puntual a partir del primer trimestre" , i per la progressiva millora dels ingressos convergents després de l'actualització de tarifes dels primers mesos de l'any i la fi de les promocions del tercer trimestre de 2018.

Noticias relacionadas

contador