ep archivo   exterior de la central de regasificacion de enagas de barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Enagás ha acordat amb la suïssa Axpo la compra d'un 4% de Trans Adriatic Pipeline (TAP) per un import de 168 milions d'euros, percentatge que se suma al 16% que la companyia ja té en TAP.

  • 13,68€
  • 1,41%

Amb aquesta operació, Enagás ha assenyalat que "reforça el compliment de l'objectiu anunciat a la presentació del seu Pla Estratègic 2022-2030 de contribuir a reforçar la seguretat de subministrament energètic i a la descarbonització a Europa".

Després del tancament de l'adquisició, la composició accionarial de TAP quedarà amb una participació d'Enagás del 20%, el mateix percentatge que la britànica BP, l'azerbaidjanès SOCAR, la italiana Snam i la belga Fluxys. Aquesta darrera també ha arribat a aquest percentatge després d'un acord d'adquisició de l'1% a Axpo.

Amb aquestes dues operacions de compra a Axpo per part d'Enagás (4%) i de Fluxys (1%), es reforça el rol dels Transmission System Operators (TSOs) europeus en aquesta infraestructura estratègica per a la Unió Europea, cosa que facilita el avenç en els seus objectius de seguretat de subministrament i de descarbonització.

Trans Adriatic Pipeline és una infraestructura de 878 km de longitud, que recorre Grècia, Albània, el mar Adriàtic i Itàlia. És el tram europeu del Southern Gas Corridor i transporta gas natural procedent d'Azerbaidjan fins a Itàlia, Grècia i Bulgària.

Des del començament d'operació comercial el novembre del 2020, aquesta infraestructura ha tingut una disponibilitat del 100% i ha transportat a Europa 18 bilions cúbic metres de gas natural. La capacitat de transport de TAP podria incrementar-se com a resultat del procés de market test actualment en desenvolupament.

TAP està inclosa al mapa d'European Hydrogen Backbone (EHB) —iniciativa que involucra 31 TSOs europeus de 28 països europeus que impulsen una futura xarxa d'hidrogen a la UE— i es podria adaptar per al transport d'hidrogen verd, unint els punts de producció i consum al llarg del seu traçat, i contribuint així als objectius de descarbonització d'Europa.

L'operació de compra està subjecta al compliment de les condicions suspensives habituals pel que fa a aquest tipus d'operacions.

Noticias relacionadas

contador