ep archivo   planta regasificadora de el musel enagas
Jorge Peteiro - Europa Press - Archivo

Enagás, els francesos Teréga i GRTgaz i el portuguès REN han signat un MoU (Memorandum of Understanding o Memoràndum d'Enteniment) que ratifica el seu compromís de col·laboració per desenvolupar el projecte H2MED, en línia amb el mandat dels Governs dels tres països anunciat a la Cimera Euromediterrània el 9 de desembre. L'objectiu d'aquesta col·laboració és que aquesta infraestructura estigui operativa el 2030.

  • 13,72€
  • -0,65%

H2MED serà el primer corredor d'hidrogen renovable de la Unió Europea. Suposa la primera fita de la iniciativa European Hydrogen Backbone, que té com a objectiu impulsar la descarbonització d'Europa a través de la creació d'una xarxa d'infraestructures dedicada a l'hidrogen que permeti desenvolupar un mercat paneuropeu líquid i competitiu d'hidrogen renovable. H2MED agilitzarà el desenvolupament de l'hidrogen a Europa i connectarà la Península Ibèrica amb França i amb el nord d'Europa.

El 20 d'octubre passat, el president del Govern, Pedro Sánchez, el president de la República Francesa, Emmanuel Macron, i el primer ministre de Portugal, António Costa, van acordar accelerar el desenvolupament de noves interconnexions energètiques i crear un corredor d'energia verda que connecta els tres països amb la xarxa energètica de la UE. També van acordar la construcció d'una interconnexió d'hidrogen entre Portugal i Espanya (Celorico-Zamora) i un corredor marítim entre Espanya i França (Barcelona-Marsella) que permetin transportar hidrogen renovable des de la Península Ibèrica a Europa Central. Els tres mandataris van ratificar el seu compromís a la Cimera Euromediterrània del 9 de desembre, amb el suport de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Els quatre operadors d'infraestructures energètiques estan col·laborant des del 20 d'octubre amb els seus governs respectius oferint assessorament tècnic per al desenvolupament d'H2MED.

Enagás, GRTgaz, Teréga i REN presentaran aquests projectes conjuntament el 15 de desembre com a candidats a Projectes d'Interès Comú (PCI), en línia amb allò establert per la nova regulació TEN-E (Trans-European Network for Energy) EU/2022/ 869.

Entre els beneficis del projecte destaquen el foment del desenvolupament industrial, amb un component d'innovació alt, la reducció d'emissions i el desenvolupament de les energies renovables, així com la generació d'ocupació i el foment d'una transició justa.

H2MED tindrà capacitat per transportar fins a 2 milions de tones a l'any (MTPA) d'hidrogen renovable, xifra que suposa un 10% del consum previst a Europa el 2030, segons REPowerEU.

Noticias relacionadas

contador