ep gas cocina gas llamas llama fuego fogon fogones gas natural
13,49€
  • -0,07€
  • -0,52%

Estem en ple pic de demanda. Enagás, el gestor de la xarxa gasista, ha posat èmfasi als inversors que Espanya tancarà l'exercici 2019 amb un repunt de la demanda de gas natural del 14,4%. Així ho ha recalcat el president de la companyia, Antonio Llardén, durant la presentació a inversors amb motiu dels resultats de l'empresa fins al 30 de setembre. Un període durant el qual, a més, la demanda de gas natural ha estat la més alta de l'última dècada.

L'enlairament del consum coincideix en el temps amb la 'guerra' que manté el sector amb la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), per les noves circulars amb les quals regularà l'activitat gasista a partir de 2021 i que, si no canvia d'idea, poden suposar un cop a les companyies energètiques estimat en més de 5.000 milions d'euros.

Pel que fa a la demanda en si, Enagás preveu que es tanqui el 2019 amb un consum de 399 Terawatts/hora (TWh) enfront dels 349 TWh del passat exercici. Un despunt que respon a la significativa major demanda d'energia elèctrica que, entre gener i setembre, s'ha enlairat gairebé un 17%. Sobre aquest inclou una menor generació hidràulica i una major participació dels cicles combinats, la producció dels quals depèn del gas. A més, Enagás assenyala que la demanda industrial d'electricitat ha crescut un 3%, "per la bona marxa de l'economia espanyola".

AL·LEGACIONS A LA CNMC

El president d'Enagás confia que l'organisme presidit per José María Marín Quemada faci marxa enrere en la seva milionari retallada. Per a això, ha indicat als analistes que la seva companyia va presentar ja el 9 d'agost les al·legacions a les circulars de transport de gas. "Aportem mesures tècniques i constructives enfocades a la millora de la productivitat", ha apuntat.

La nova regulació sobre el gas ha centrat gran part dels dubtes dels analistes que segueixen el dia a dia del gestor elèctric. No obstant això, Llardén ha estat prudent. No ha volgut entrar a valorar si la nova regulació del seu sector podria esperar, per perfilar finalment el 2020, atès que les circulars del gas no entren en vigor fins a un any després, el 2021.

El president d'Enagás ha reconegut reunions amb el supervisor durant el mes de setembre i s'ha mostrat "confiat" que "la decisió [de la CNMC] sigui coherent, asseguri la sostenibilitat, la predictivilidad i sigui una solució positiva per a tots".

A més de les al·legacions presentades davant la CNMC, Antonio Llardén ha indicat que Enagás s'ha personat com a part afectada davant el Consell d'Estat. "Podrem presentar al·legacions de la resta de circulars". Valora positivament la possibilitat de personar-se. I, malgrat que les decisions d'aquest organisme no són vinculants, ha recordat que, en la majoria de casos, les regulacions sí solen seguir el seu criteris.

Noticias relacionadas

contador