• El consens es mostra favorable a la renda variable europea i millora la seva visió sobre Alemanya, França i Espanya
  • La majoria coincideix que Wall Street està sobrevalorat i que redueixi la seva exposició al Regne Unit pel Brexit
bancos espanoles

La banca cada vegada té millor cara per als inversors. Prova d'això, les entitats de l'IBEX 35 en el seu conjunt es disparen un 22% el 2017 malgrat l'enfonsament amb la mateixa intensitat de Banc Popular. Els gestors dels grans fons a escala global encara veuen potencial i aposten per sobreponderar amb la major intensitat des de 2006, abans de la crisi financera.

Així ho mostra l'enquesta mensual a gestors de Bank of America Merrill Lynch que inclou les respostes de més de 200 enquestats que tenen al seu càrrec 645.000 milions d'euros sota gestió. En creuar les respostes, destaca un increment del potencial atorgat a la renda variable europea, ja que un 20% net -respostes positives menys negatives- considera que les accions del Vell Continent estan infravalorades.

Això es tradueix en fluxos cap a les borses europees, especialment a l'Eurozona, on l'assignació és la més alta des del març del 2015 amb un biaix dels enquestats cap a la sobreponderació de la regió el 59% net. És a dir, invertir en major mesura a la cartera que el seu pes en el conjunt de la renda variable global.

Durant el mes de maig els inversors institucionals afavoreixen les tecnològiques en primer lloc, seguides dels bancs. A escala global l'aposta pel sector financer ha baixat fins a les decisions de sobreponderar per part del 27% des del màxim històric del 32% al mes anterior.

No obstant això, entre els gestors europeus hi ha una direcció clara: seguir incrementant les seves posicions a la banca. El resultat de l'enquesta és d'un 29% net en favor de sobreponderar els bancs europeus, cosa que suposa el percentatge més alt des de setembre de l'any 2006, abans de la crisi financera, i per sobre dels registres recents del 24% de febrer i el 21% de desembre.

D'aquesta manera, no hi ha hagut un consens tan clar en favor dels bancs durant els últims 11 anys. L'Euro Stoxx Banks, que agrupa els principals grups bancaris europeus, puja un 17%. A Espanya, l'índex que aglutina les set principals entitats, l'IBEX 35 Bancs, es revalora un 22% el 2017. Aquests repunts s'han produït al mateix temps que milloren els comptes dels bancs que a Espanya -tret Banc Popular i Liberbank- han guanyat un 32,5% més durant el primer trimestre fins els 4.114.000. La nota discordant l'ha posat Banc Popular amb pèrdues de 137 milions d'euros entre gener i març, mentre que fora de l'IBEX, Liberbank ha guanyat 32 milions, un 16% menys que durant el primer trimestre de 2016.

VALORACIONS CARES A WALL STREET

L'enquesta de maig ha mantingut la tendència respecte a l'abril sobre invertir més a Europa i dubtar amb els Estats Units. En aquest últim cas, el 82% net dels gestors -sumant totes les respostes- considera que Wall Street és el mercat més sobrevalorat a escala global. No obstant això, han passat d'infraponderar Estats Units en un 20% a sobreponderar en un 1%.

Per la seva banda, els gestors sobreponderan els mercats emergents amb un biaix del 41% de les respostes, mentre que fan el mateix en un 12% en ser preguntats pel Japó. El Regne Unit s'emporta la pitjor part, amb un 27% en termes nets d’infraponderació, encara que és menys que el 34% del mes anterior.

Noticias relacionadas

contador