sam altman openai

L'Autoritat de Mercats i Competència (CMA) del Regne Unit ha obert una revisió inicial per valorar si la inversió de Microsoft a OpenAI ha provocat una "situació de fusió rellevant" i, en aquest cas, l'impacte que podria tenir sobre la competència al país.

  • 421,35$
  • 0,71%

La invitació a comentar (ITC) és la primera part del procés de recopilació d'informació de la CMA i es produeix abans de qualsevol llançament d'una investigació formal de fase 1, “cosa que només passaria una vegada que la CMA hagi rebut la informació que necessita de les parts associades", ha assenyalat Sorcha O'Carroll, directora sènior de fusions de l'organisme.

La velocitat a la qual la intel·ligència artificial (IA) escala a través de casos d'ús i mercats imposa la necessitat, segons l'autoritat britànica, d'una competència sostinguda entre els desenvolupadors d'aquesta nova tecnologia.

En aquest sentit, i dins del seu camp de treball, la CMA ha estat monitoritzant de prop l'impacte de les associacions i acords estratègics que podrien resultar en un debilitament de la competència en el desenvolupament o l'ús de models bàsics (FM).

"L'associació entre Microsoft i OpenAI (que inclou una inversió multimilionària de diversos anys, col·laboració en desenvolupament tecnològic i provisió exclusiva de serveis al núvol per part de Microsoft a OpenAI) representa una relació estreta i multifacètica entre dues empreses amb importants activitats en FM i mercats relacionats", ha indicat.

Així mateix, fa referència que recentment hi ha hagut una sèrie d'avenços en la governança d'OpenAI, alguns dels quals han involucrat Microsoft.

"A la llum d'aquests desenvolupaments, la CMA ara està emetent un ITC per determinar si l'associació Microsoft/OpenAI, incloent-hi els desenvolupaments recents, ha resultat en una situació de fusió rellevant i, si és així, l'impacte potencial a la competència", ha insistit la CMA.

Per això, el regulador britànic revisarà si la societat ha resultat en una adquisició de control (és a dir, quan resulta que una de les parts tingui influència material, control de facto o més del 50% dels drets de vot sobre una altra entitat) o un canvi en la naturalesa de control d'una entitat sobre una altra.

LA RESPOSTA DE MICROSOFT

La resposta de Microsoft no s'ha fet esperar i la tecnològica ha volgut deixar clar que el seu acord amb OpenAI és molt diferent a la compra per part de Google del laboratori britànic d'intel·ligència artificial DeepMind el 2014.

"Des del 2019, hem forjat una associació amb OpenAI que ha fomentat més innovació i competència en IA, alhora que preserva la independència de les dues companyies", ha assenyalat Brad Smith, president i vicepresident de Microsoft.

"L'únic que ha canviat és que Microsoft ara tindrà un observador sense dret a vot a la Junta Directiva d'OpenAI, cosa que és molt diferent d'una adquisició com la compra de DeepMind per part de Google al Regne Unit. Treballarem en estreta col·laboració amb la CMA per proporcionar tota la informació que necessita", ha conclòs.

contador