• El real brasiler continua caient
ana-botin-es-presidenta-banco-santander
Banco Santander

Tots els bancs s'estan desplomant aquest dimarts impactats per les crisis polítiques que viuen Espanya i Itàlia, però n'hi ha un que ho està fent especialment malament des de primera hora i que ja va caure més d'un 2% aquest dilluns: Santander. L'entitat càntabra cedeix ara un 4,44%, i es dirigeix ​​de cap cap al nivell tècnic dels 4,445 euros després de trencar divendres el suport dels 5 euros.

  • 4,77€
  • -0,03%

Els experts assenyalen que, en el cas concret de Santander, s'està ajuntant tot. D'una banda, hi ha l’exposició al deute italiana que tenen tant l'entitat càntabra com la resta de bancs espanyols, "tot i que en termes relatius no és molt", precisa Núria Álvarez, experta en bancs de Renda 4. A més, en el cas de Santander, com passa amb BBVA i com hem estat informant durant les últimes setmanes, li està afectant la crisi de les divises als països emergents... i aquí és on cal parlar d'un altre element que l’estaria pressionant més aquests dies: la vaga de camioners al Brasil.

L'índex del Brasil, el Bovespa, va caure aquest dilluns un 4,49% i la petroliera estatal Petrobras es va desplomar un 14% després que el president brasiler, Michel Temer, anunciés la reducció dels preus del dièsel, cedint a les demandes dels camioners. Al començament de la setmana passada diversos grups de camioners es van concentrar en rutes d'almenys 16 estats del Brasil com a protesta per les contínues alces de Petrobras en els preus dels combustibles.

"El futur brasiler està caient més d'un 4% ara. El tema del Brasil no ajuda, perquè és un dels seus principals mercats de Santander. És un tema més a llarg termini, però caldrà veure quines implicacions té al futur per al país i per al banc aquesta vaga", apunta Núria Álvarez.

Els mitjans brasilers indiquen que l'anunci fet per Temer no ha aconseguit frenar la vaga que es va iniciar fa ja vuit dies. Així mateix, el Sindicat Unificat dels Petroliers de l'Estat de Sao Paulo ha informat que s'uniran a l'atur dels camioners com un acte de solidaritat amb aquests i en senyal de rebuig a la política de reajustament diari dels preus dels combustibles, imposada pel president de la Petrobras, Pedro Parente, la dimissió del qual també demanen.

Tota aquesta situació ha tingut també el seu impacte en el real brasiler, que fa setmanes que està caient amb força. La divisa cotitza ara als 3,735 reals per cada dòlar (el 18 de maig passat va marcar un mínim històric als 3,7751 reals per dòlar). En aquest sentit, cal recordar que Brasil és el primer mercat de Santander per nivell d'ingressos. N’obté el 29% d’ingressos.

Noticias relacionadas

contador