Associated British Foods, ABF, Primark, retail, Photo: PRShots.com
26,35£
  • -0,51£
  • -1,90%

Associated British Foods (ABF), el propietari de Primark, està patint les conseqüències de les paraules del grup tèxtil, que ha reconegut que el novembre ha estat "difícil". Els títols de la companyia es deixen un 2,5% a la borsa de Londres després que Primark hagi confirmat que s'ha trobat amb un dur entorn professional, i malgrat que ha confirmat les seves previsions.

"El novembre, les operacions de Primark van ser difícils en un dur mercat minorista, encara que amb una acurada gestió d'inventaris i marges millorats, la nostra expectativa de creixement del benefici de Primark no ha canviat", ha dit aquest divendres Michael McLintock, president d’ABF, durant la junta general d'accionistes de la companyia.

“Fins i tot la part més barata del mercat no és immune a un context comercial difícil"

McLintock també ha assegurat que la cadena tèxtil seguirà incrementant la seva superfície de venda, que, després de l'obertura d'una botiga a Belfast aquest dissabte, arribarà als 364 establiments i un total de 139.355 metres quadrats. No obstant això, les paraules del directiu han suscitat els dubtes dels inversors. I l'explicació la tenen els experts.

Els analistes d'AJ Bell, en una nota, assenyalen que "sovint es considera que Primark és l'única marca que pot resistir a les dures condicions de la venda al detall perquè els seus preus són molt baixos", tot i que l'actualització comercial que ha fet la matriu aquest divendres revela que "fins i tot la part més barata del mercat no és immune a un context comercial difícil". "Si els consumidors se senten sota pressió financera, no gastaran diners, independentment del preu", remarquen des d'aquesta casa d'anàlisi.

Aquests experts també assenyalen que en el context actual "és crucial ser capaç d'adaptar-se a les canviants condicions del mercat". El que ha passat el novembre, assenyalen des d’AJ Bell, deu ser un toc d'atenció per ABF, que no obstant això, ha sabut "ser flexible en la gestió d'existències i en la consecució de majors marges de benefici, de manera que les expectatives de benefici de la divisió no han canviat".

QUÈ PASSARÀ AMB LA RESTA DE MINORISTES?

El problema, diuen els experts, és que l’actualització comercial que ha fet Primark no passarà desapercebuda per a la resta del mercat. No es pot descartar que altres minoristes s'ho passin malament, i es tem que la temporada de Nadal sigui "pitjor del que s'esperava". “Després de tot, si Primark està experimentant problemes, quina esperança dona això als minoristes de major preu?", es pregunten des d’AJ Bell.

Per la seva banda, els analistes de Markets.com s'han pronunciat en el mateix sentit. "Podríem veure un cop dur per als minoristes durant el període clau de Nadal?", es pregunten. Segons diuen, "Primark ho ha fet millor que la majoria i el fet que reconegui que s'enfronta a forts vents en contra és una preocupació per al sector en el seu conjunt".

Els problemes detectats ja s'han deixat sentir en les accions de ABF, encara que no així en les de la seva competidora més potent a Espanya, Inditex, matriu de Zara, que pugen un 1,57% fins als 27,22 euros.

Primark té previst inaugurar durant el seu actual exercici, que discorre des d'octubre de 2018 al setembre de 2019, 15 noves botigues, incloent-hi el seu desembarcament als mercats de Polònia i Eslovènia. A Espanya té previst obrir dues noves botigues, una a Sevilla i una altra a Almeria.

Noticias relacionadas

contador