ep los expresidentes del banco popular emilio saracho y angel ron
MÁXIMO GARCÍA DE LA PAZ/AGUSTÍN INGLESIAS

Els afectats per la caiguda del Banc Popular tenen fins a aquest divendres per reclamar danys i perjudicis soferts per la caiguda de l'entitat financera, que va reduir a zero el valor de les seves accions.

  • 4,85€
  • 2,16%

El termini per reclamar per la resolució del banc i la seva posterior venda al Santander el 7 de juny de 2017 conclou aquest divendres, després d'haver estat estès per la suspensió de terminis de prescripció i caducitat que va suposar el decret de l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus a Espanya.

Els accionistes del Popular van perdre tot el valor de les seves inversions. Les principals mesures per reclamar, com ara l'acció indemnitzatòria per responsabilitat de l'emissor i responsabilitat del fullet, prescriuen al cap de tres anys, és a dir, que el termini acabava el 7 de juny de 2020.

No obstant això, el reial decret pel qual es va declarar l'estat d'alarma per la situació excepcional a conseqüència del coronavirus va confirmar la suspensió de tots els terminis de prescripció i caducitat fins al 4 de juny, ampliant així tots els terminis de prescripció i caducitat 82 dies més.

Per tot això, aquesta és l'última setmana que tenen els afectats per la resolució de Banc Popular que encara no han iniciat accions per reclamar les seves inversions.

Des de Rúa Abogados, despatx que assessora més de 9.000 afectats de Banc Popular, han assenyalat que hi ha una diferència entre les accions adquirides en l'ampliació de capital de 2012 i 2016 i els títols adquirits fora d'aquestes, al mercat secundari.

El termini per reclamar és diferent en cada cas. En el primer, els afectats poden exercitar una acció d'anul·labilitat per error com a vici del consentiment, el termini del qual és de quatre anys, i conclou el 28 d'agost de 2021.

Aquells que van adquirir accions al mercat secundari poden exercitar una acció de responsabilitat, que prescriu al cap de tres anys (aquest 28 d'agost de 2020). Si no interrompen el termini de prescripció abans que acabi la setmana, no tindran cap altra acció que els assisteixi.

En aquest sentit, el despatx Unive Abogados ha cridat als afectats a "posar el comptador a zero" amb una reclamació extrajudicial, que donaria tres anys de termini addicional per decidir si s'inicia la via judicial.

A més, el lletrat d'Unive Adrián López ha recordat a aquells que van adquirir els títols directament a les ampliacions de capital de Banc Popular que poden exercitar totes dues accions: la d'indemnització dels danys i perjudicis (que prescriu aquest divendres) i la d'anul·labilitat per error com a vici del consentiment (que caduca l'any vinent 2021).

"Si bé és cert que fins a l'agost de l'any vinent podran exercitar l'acció anul·latòria, si no s'interromp la prescripció de l'acció indemnitzatòria, perdran aquesta acció", ha advertit l'advocat. Des del despatx han apuntat que els afectats que poden aprofitar les dues accions "no haurien de tancar-se portes", per la qual cosa els recomanen interrompre la prescripció del termini de tres anys que marca la llei abans que finalitzi aquesta setmana.

Noticias relacionadas

contador