idental clinica
iDental

L'Audiència Nacional ha pres la determinació de prohibir a les entitats financeres afectades pel concurs de creditors d’iDental reclamar als clients els deutes que van contreure amb elles per finançar els seus tractaments odontològics. El jutge José de la Mata, encarregat de la instrucció del cas, pretén protegir així els afectats, que van subscriure préstecs amb deu entitats: Sabadell Consumer Finance, Banc Cooperatiu Espanyol, Evo Finance, Santander Consumer Finance, Cetelem, Banc Pichincha, Uno-e-Banka, BBVA Consumer Finance, Finanmadrid Pepper i Montjuïc.

La mesura té a veure amb les reclamacions judicials o extrajudicials que les entitats hagin posat en marxa, però no afecta les solucions a les quals els perjudicats o les associacions de consumidors ja hagin arribat amb aquestes entitats financeres fora del procediment judicial. A més, demana a les entitats que s'abstinguin d'incloure els clients que van incórrer en impagaments pels crèdits contractats en els seus fitxers de morosos i que en retirin els seus noms si ja ho han fet.

La intenció del jutge no és altra que protegir els denunciants per evitar generar "grans prejudicis", atès que les reclamacions de les entitats financeres obligarien els clients a abonar despeses periòdiques del crèdit quan el tractament no se'ls aplicarà.

Els perjudicats, en alguns casos, "es veuen fins i tot impossibilitats d'acudir a un nou tractament que tracti de resoldre el cas, o completar el tractament que, en molts casos, ni tan sols ha estat, aparentment, iniciat per iDental", apunta el jutge en la mesura cautelar.

Segons el magistrat, queda acreditat que els contractes constitueixen una unitat comercial i incomplir el contracte de serveis comporta resoldre el del préstec. Afegeix el jutge que les entitats han expressat la seva inquietud davant la gravetat dels fets i han manifestat el seu compromís per facilitar solucions.

El jutge cita els afectats i les entitats a arribar a la solució més apropiada en cada cas. Com a propostes assenyala que poden acordar la cancel·lació del contracte de préstec o la seva devolució, així com la possibilitat que s'acabi el tractament en una altra clínica dental amb la qual treballi l'entitat.

contador