• Aquests clients estan imputats així mateix en les operacions contra la màfia xinesa conegudes com 'Emperador', 'Txèquia', 'Snake' i 'Pólvora'
  • Caixabank nega "qualsevol tipus de col·laboració o participació" en delictes de blanqueig de capitals
jordi gual sole caixabank
CAIXABANK

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha dirigit procediment com investigada contra Caixabank per un delicte de blanqueig de capitals per l'actuació de deu de les seves sucursals al presumpte afavoriment, auxili i ocultació de fons de clients de nacionalitat xinesa, investigats en les operacions contra la màfia xinesa conegudes com 'Emperador', 'Txèquia', 'Snake' i 'Pólvora'.

  • 5,12€
  • 0,08%

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2 considera que les oficines investigades, directius i empleats van actuar presumptament "com a canals de blanqueig d'aquestes organitzacions", tot i que podien sospitar que els seus clients estaven immersos en activitats il·lícites de frau de les quals procedien les ingents imposicions en efectiu que realitzaven".

Ismael Moreno ha citat l'entitat el proper 26 d'abril, a les 10:30 hores, un dia abans que l'entitat presenti els seus resultats del primer trimestre d'aquest any. L'objectiu d'aquesta citació és que Caixabank designi un advocat i un procurador per al procés.

"Caixabank té una forta i compromesa cultura de compliment normatiu", afirmen fonts del banc

El jutge ha indicat a l'acte que arran de la investigació al banc xinès ICBC (Industrial And Comercial Bank Of China), tant la Guàrdia Civil com el Sepblac van detectar diversos comportaments irregulars comesos per Caixabank entre 2011 i 2015, segons recull Cinco Días.

Amb aquests actes, l'Audiència Nacional sospita que el banc cotitzat a l'IBEX 35 devia ajudar a aprofitar-se dels guanys il·legals de defraudacions i contraban de mercaderia a persones físiques i jurídiques xineses.

Aquestes persones obtenien massives remeses de diners en efectiu, procedents de delictes contra la Hisenda Pública i, en menor mesura, contra la propietat industrial i contraban. A la bancarització d'aquests diners, que portaven a terme "sense riscos de ser descoberts", segons la interlocutòria del jutge, i sense la qual no podrien aprofitar-lo i transferir-lo a la Xina, devien intervenir "entitats bancàries com Caixabank i ICBC Sucursal Espanya".

CAIXABANK HO NEGA

L'entitat ha negat "qualsevol tipus de col·laboració o participació" en delictes de blanqueig de capitals presumptament comesos per ciutadans de nacionalitat xinesa.

"Caixabank té una forta i compromesa cultura de compliment normatiu, i compleix i ha complert en tot moment amb la normativa vigent en matèria de prevenció de blanqueig de capitals", han indicat a Europa Press fonts del banc.

Les accions de l'entitat d'origen català han tancat amb una lleugera pujada del 0,25%, fins als 4,01 euros per acció.

Noticias relacionadas

contador