ep recurso de electricidad postes electricos
RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA (REE) - Archivo

El Govern ha demanat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que investigui "si hi ha hagut irregularitats al mercat elèctric", després que aquest divendres el preu majorista de l'electricitat hagi marcat màxims històrics per a una referència mitjana diària, amb 94,99 euros per megawatt hora (MWh), en plena onada de fred que assola Espanya per la borrasca Filomena, segons ha indicat al seu compte de 'Twitter' el ministre de Consum, Alberto Garzón.

Així mateix, Garzón ha assenyalat que l'Executiu està "buscant solucions definitives per a una tarifa regulada que protegeixi especialment les famílies més vulnerables".

El 'pool' caurà aquest dissabte un 15% pel que fa al preu mitjà marcat per a aquest divendres, tot i que es mantindrà per sobre dels 80 euros per MWh.

No obstant això, tot i aquest caiguda en el preu mitjà diari, les hores puntes veuran com els seus preus poden arribar a superar els 120 euros per MWh. Així, entre les nou i deu de la nit els consumidors que disposin de tarifació per hores pagaran l'electricitat a 121,24 euros per MWh, molt per sobre dels 50,25 euros de l'hora més barata, que es donarà a les cinc de la matinada.

Aquest augment sobre els preus de l'electricitat es deu a l'acumulació de diversos factors, com són un increment de la demanda per l'onada de fred i la pujada en els preus del diòxid de carboni (CO2) i la cotització del gas natural, segons han indicat a Europa Press fonts del sector.

El preu majorista de l'electricitat té un pes proper al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i a prop del 25% restant, a l'IVA i a l'Impost d'Electricitat. El Govern ha congelat per 2021 els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats.

PREUS GAIREBÉ EL DOBLE QUE LA MITJANA DE 2020

El preu de l'electricitat ha arribat als 22,14 cèntims per quilowatt hora (kWh) aquest divendres, gairebé el doble que la mitjana de 2020, que va ser de 12,14 cèntims.

Després del nou increment d'aquest divendres, la pujada interanual en el preu de kWh a la tarifa regulada (PVPC) durant els primers vuit dies d'aquest mes de gener ja arriba al 30,9%.

Des del començament de l'any, el kWh representa una mitjana de 17,50 cèntims (impostos indirectes inclosos), enfront dels 13,36 cèntims del mateix període de 2020.

Prenent com a referència la tarifa mitjana el kWh durant aquests primers vuit dies de gener, la factura elèctrica de l'usuari mitjà se situaria ja als 83,24 euros, xifra que representa un increment del 22,2% sobre els 68,11 euros de les mateixes dates de l'any passat, segons dades Facua-Consumidors en Acció sobre un usuari mitjà que consumeix 366 kWh mensuals i té una potència contractada de 4,4 kW. Per trobar una factura tan elevada cal remuntar-se fins al setembre de 2018, quan va arribar als 83,55 euros.

Noticias relacionadas

contador