ep el presidente del partido popular pp pablo casado comparece en rueda de prensa para hacer balance
Jesús Hellín - Europa Press

El PP ha exigit explicacions urgents al Govern al Congrés per la pujada de la llum i el gas coincidint amb "la pitjor onada de fred" que pateix Espanya. En concret, ha reclamat les compareixences extraordinàries en seu parlamentària de la vicepresidenta quarta de l'Executiu, Teresa Ribera, i del ministre de Consum, Alberto Garzón, al mateix temps que ha emplaçat l'executiu a prendre mesures per impedir que l'augment de preus "llasti els butxaques dels espanyols, especialment danyats pels efectes de la pandèmia".

En concret, el preu de la llum s'ha disparat un 27% en aquesta arrencada de 2021, arribant als 16,81 cèntims per quilowatt hora (kWh) amb la tarifa regulada (PVPC), enfront dels 13,24 cèntims del mateix període de 2020, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

En declaracions als periodistes a Yecla (Múrcia), el secretari general de PP, Teodoro García Egea, ha assenyalat que "en la pitjor onada de fred els espanyols estan congelats per la pujada de la llum, de gas i de l'impost als carburants".

Per això, el número dos del PP ha emplaçat l'executiu a oferir explicacions al més aviat possible. "El Govern que s'esquinçava les vestidures per la pujada de les matèries primeres i per la pujada de la llum, avui ha de donar una explicació per què en la pitjor onada de fred es produeix una pujada inexplicable del preu de la llum, que va afectar milers de famílies", ha abundat.

La portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, ha denunciat l'"estafa política de l'escut social" quan "la llum puja un 19,3% i el gas, un 22% en plena onada de fred i amb la pandèmia assolant Espanya". Segons la seva opinió, el Govern ha de donar-ne explicacions.

EXIGEIX LES COMPAREIXENCES DE RIBERA I GARZÓN

En aquest sentit, el Grup Popular ha anunciat les compareixences extraordinàries al Congrés de la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i el titular de Consum, Alberto Garzón, perquè expliquin per què permet l'Executiu la pujada de la llum i el gas en plena onada de fred.

Segons el PP, aquesta pujada "afecta especialment les persones i famílies en situació de major vulnerabilitat i perjudica greument, encara més, la competitivitat de les petites empreses i autònoms, que veuran augmentada la seva despesa energètica".

El Grup Popular sosté que durant els primers set dies de l'any, la factura elèctrica de l'usuari mitjà se situaria als 80,71 euros, xifra que representa un increment del 19,3% respecte a l'any passat. A més, recalca que aquest augment de preus coincideix amb l'arribada de la ventada de fred i neu anomenat 'Filomena' i la situació d'"especial vulnerabilitat que pateixen moltes famílies espanyoles que es troben en situació d'atur o en ERTO".

Per això, reclama a l'Executiu que adopti les mesures necessàries per impedir aquest augment dels preus que, al seu parer, és "un llast per les butxaques dels espanyols, especialment danyats després dels efectes de la pandèmia i la massiva pujada dels impostos aprovada pel Govern per a aquest any 2021. Al seu entendre, si no ho fa, "demostraria una vegada més la incoherència" ja que presumeix de "transició energètica justa i de no deixar ningú enrere".

EL PP RECORDA EL QUE DEIEN SÁNCHEZ I IGLESIAS ABANS

Més càrrecs del PP han sortit en tromba a demanar explicacions al Govern per la pujada "inexplicable" del preu de la llum a través de les xarxes socials, on han posat l'accent en les declaracions de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias prometent no deixar "a ningú enrere".

Paral·lelament, han criticat que el president de Govern i el vicepresident segon ara estiguin "callats" i han recordat les declaracions que van realitzar en el passat --quan eren a l'oposició- contra l'executiu de Mariano Rajoy quan la factura de la llum creixia un 8%.

Molts d'ells han posat el focus en el líder de Podem, Pablo Iglesias, després de manifestacions com les que va llançar al gener de 2017 denunciant la "cobdícia de les elèctriques" en disparar-se llavors el preu de la llum, quan aquesta pujada era molt menor que la d'ara. Per això, li han emplaçat a donar la cara com a vicepresident de Govern i responsable de Drets Socials.

"CULPAVEN MARIANO RAJOY"

Així, el vicesecretari de Política Territorial de PP, Antonio González Terol, ha assenyalat que al seu dia "culpaven Mariano Rajoy per la pujada del preu de la llum i de gas". "Nosaltres no culparem el govern d'Espanya. Ara, és evident que avui amb Pablo Iglesias i Pedro Sánchez el preu de la llum i el gas puja en un pèssim moment per a tots els espanyols", ha manifestat a TVE.

Per la seva banda, el vicesecretari de Participació del PP, Jaime Olano, ha recordat que Sánchez i Iglesias prometien que no deixarien "ningú enrere". No obstant, ha dit que "la realitat" és que hi ha "300.000 ERTO sense pagar, l'ingrés Mínim Vital només arriba al 6% dels sol·licitants, les cues de la fam es disparen i la llum puja un 27% en plena onada de fred". "La propaganda no paga factures!", ha exclamat al seu compte de Twitter.

Altres càrrecs 'populars' com el secretari general del Grup Popular al Congrés, Guillermo Mariscal, i la portaveu adjunta a la cambra baixa, Marga Prohens, han carregat contra Iglesias. "L'escut social", ha postil·lat la diputada balear.

"LA DEMAGÒGIA ES PAGA"

El senador per Almeria Rafael Hernando ha assenyalat que la llum "bat el rècord històric del seu preu, perquè hi ha qui ha imposat un model elèctric populista, tancant carbó i nuclears, sense tenir l'alternativa preparada". "La demagògia es paga. És clar que serà que la llum només la paguen els rics", ha ironitzat, després de recordar la promesa de Podem el 2019 assegurant que baixarien la factura de la llum "posant ferms a les grans elèctriques".

De la mateixa manera, la secretària general del Grup Popular al Senat, Salomé Pradas, ha afirmat que "la factura de la llum es dispara en plena onada de fred i el president Sánchez i el vicepresident de Drets Socials Pablo Iglesias callats" quan criticaven aquesta pujada a l'oposició. "Són pura hipocresia", ha exclamat.

El president del PP de Balears, Biel Company, ha recalcat que el 2017 era Rajoy el que "pujava el preu de la llum" però el 2021 "la llum puja sola". "Esperant el tuit de l'actual vicepresident sobre la complicitat del Govern amb les elèctriques", ha proclamat.

Més càrrecs del PP, com els senadors Antonio Román i José Ángel Alonso, i l'expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes han tirat d'hemeroteca amb les declaracions que Sánchez i Iglesias van pronunciar en el seu dia contra l'executiu de Rajoy. "Hipòcrites", ha escrit concís Román al seu compte de Twitter.

contador