le president de la reserve federale americaine jerome powell tient une conference de presse apres l annonce par la fed d une hausse d un quart de point des taux d interet a washington

Una de les principals conseqüències de la crisi bancària que s'està vivint als Estats Units, amb la fallida dels bancs Silicon Valley Bank (SVB) i Silvergate, és l'impacte que tot això tindrà als plans de la política monetària de la Reserva Federal (Fed).

Silicon Valley Bank va fer fallida divendres, unes 44 hores després d'anunciar que tenia intenció d'ampliar capital per cobrir un forat de gairebé 2.000 milions de dòlars, després que el banc vengués una cartera deficitària, composta majoritàriament per bons del Tresor dels EUA, per tornar els diners als seus dipositants -la majoria empreses tecnològiques- en l'actual entorn de pujada dels tipus d'interès.

"El Sr. Powell no vol ser recordat com el president de la Fed més maldestre de la història"

Els experts assenyalen que la Fed ha elevat els tipus massa ràpid i ha posat en una situació complicada les entitats financeres, que es troben que els dipositants demanen ara una compensació més gran pels seus dipòsits i, per pagar-los, els bancs es poden veure obligats a vendre actius. El problema és que aquests actius s'han de vendre amb una pèrdua important, perquè les valoracions van caure severament des dels nivells més alts, com a resultat d'un ajust agressiu de la Reserva Federal.

Goldman Sachs ja ha dit que no veu motius perquè la Reserva Federal dugui a terme una pujada de tipus a la reunió de la setmana que ve a causa de les “tencions recents en el sector financer”. "A la llum de la tensió al sistema bancari, ja no esperem que el FOMC dugui a terme una pujada de tipus en la seva propera reunió del 22 de març", ha indicat el banc.

Anteriorment, Goldman esperava que la Reserva Federal pugés els tipus 25 punts bàsics.

Així mateix, els economistes de Goldman Sachs consideren que el paquet de mesures d'alleujament anunciat aquest diumenge per les autoritats nord-americanes per fer front a les fallides de Silicon Valley Bank (SVB) i Silvergate es queda curt en comparació amb les mesures similars adoptades durant la crisi financera de 2008.

“És possible que la Fed s'ho vulgui pensar dues vegades abans de trepitjar l'accelerador aquest mes”, comenta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. “Per descomptat, el Sr. Powell no vol ser recordat com el president de la Fed més maldestre de la història”, afegeix.

Aquesta analista reconeix que és molt possible que la Fed “S'OBLIDI” d'una pujada de 50 punts bàsics aquest mes o que no pugi res.

Mentrestant, el Banc Central Europeu (BCE) es reuneix aquesta setmana i està previst que incrementi els tipus en 50 punts bàsics. Els mercats prestaran una atenció especial al que pot deixar entreveure la comunicació de cara a la reunió del maig.

contador