ep electricidad 20180912192902
EP

El Govern aprovarà previsiblement aquest divendres un decret llei en matèria energètica que introdueix canvis en el bo social elèctric, com la seva ampliació a famílies monoparentals i persones en situació de dependència en graus 3 i 2, alhora que crea el bo social tèrmic (calefacció), que anirà a càrrec de l'Estat -no de les companyies- i s'abonarà en forma de xec directe als beneficiaris.

Segons han informat fonts coneixedores de la decisió citades per Europa Press, en el termini de sis mesos des de la promulgació del decret s'aprovarà una Estratègia nacional contra la pobresa energètica, després del seu pertinent debat amb els sectors socials afectats, que establirà, amb caràcter "integral i coherent" totes les mesures i actuacions per reduir i alleujar la pobresa energètica.

Tindran dret al bo social tèrmic de forma automàtica totes les persones amb dret al bo social elèctric

En tant d’aprovar aquesta estratègia, el Govern ha d'adoptar des d'aquest divendres una sèrie de mesures sobre el bo social elèctric vigent -creat el 2017-, com la d'ampliar els grups socials que tenen un millor tractament a nivells de renda perquè els pugui ser aplicat el benefici. Així, entren com a nous subsectors les famílies monoparentals i persones en situació de dependència, graus 3 i 2 (no les de grau 1). La discapacitat es manté com estava, ja era considerada des del 2017 en aquesta posició reforçada (igual o superior al 33%). Les famílies nombroses es mantenen com fins ara, de manera que poden acollir-se totes amb independència del seu nivell de renda.

El que sí que es modificarà a l'alça són les potències elèctriques que entren en el bo social i els repartiments de consum entre mesos. Paral·lelament, es crea un nou bo social tèrmic, que inclou els combustibles de calefacció (gas natural, gas butà, gasoil, pellets, etc.) i s’amplien així el bo social elèctric a altres fonts energètiques.

Aquest bo social tèrmic anirà a càrrec de l'Estat, no de les companyies elèctriques com el bo social elèctric, i s'abonarà en forma de xec directe que es farà arribar a les famílies beneficiàries. La quantitat no està fixada i dependrà, entre d'altres, de la zona climàtica d'Espanya en què estigui situat l'habitatge, de manera que hi haurà diferents intensitats d'ajuda en funció de si la zona climàtica és més freda o càlida o temperada.

Tindran dret al bo social tèrmic de forma automàtica totes les persones amb dret al bo social elèctric. Són, per tant, acumulables, i la via per arribar al tèrmic és ser reconegut com a beneficiari de l'elèctric. L'ajuda del bo social tèrmic es meritarà a partir de l'1 de gener de 2019, atès que s'aplica a l'hivern.

Pel que fa al calendari, segueix regint la data del 8 d'octubre com a termini màxim perquè les persones i famílies beneficiàries del bo social elèctric en la seva configuració de 2009 sol·licitin a la seva companyia distribuïdora de referència el passar al que regula 2017. Es realitza aquest canvi perquè no perdi el dret qui ja el tingués.

El reial decret d'atorgar un termini extraordinari de regularització, fins al 31 de desembre d'aquest any, per a qui beneficiant-se del bo social elèctric no hagi sol·licitat sol·licitud completa, amb aportació de tots els documents acreditatius per al canvi al nou model abans del 8 d'octubre d'aquest any, com a última oportunitat improrrogable.

Pel que fa a les noves sol·licituds d'aquelles persones i famílies que no tinguessin fins ara reconegut el bo social elèctric, no hi ha termini establert perquè puguin demanar-ho i donar-se d'alta davant la seva companyia distribuïdora de referència, de manera que podran fer-ho en qualsevol moment una vegada entenguin que compleixen els requisits socials i de renda exigits.

Respecte al bo social tèrmic, gaudir d'un estalvi en la despesa en calefacció passa de forma automàtica per tenir reconegut l'elèctric, de manera que la porta d'entrada és sempre sol·licitar el bo social elèctric, en els seus terminis i seguint els procediments establerts. Els que tinguin reconegut el bo social elèctric -model 2009 reconfirmat després de sol·licitar-ho abans del 8 d'octubre de 2018, i model 2017- gaudiran del tèrmic de forma automàtica, sense necessitat de sol·licitar-ho específicament.

Noticias relacionadas

contador