• La ministra Teresa Ribera avança que hi haurà un "pla de xoc a curt termini"
ep teresa ribera 20180613142801
Europa Press - Archivo

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anticipat aquest dimecres al Congrés quines són les tres mesures que estudia el Govern per abaratir el preu de la llum. Tal com ha dit, presentarà una proposta de "reforma estructural" al sistema elèctric, tot i que ha assenyalat que "la prioritat" del seu departament és, en aquests moments, "abordar la resposta que es mereixen aquests 4,6 milions d'espanyols que estan en situació de pobresa energètica". També hi haurà un "pla de xoc a curt termini".

El Govern promet impulsar mesures per garantir el subministrament de les persones més vulnerables

Així, la ministra ha confirmat durant la sessió de control al Govern que aquest dimecres presentarà a la Cambra baixa "una proposta de reforma estructural" que afectarà tant el funcionament del mercat com els seus impostos. "Si no abordem reformes estructurals pel que fa al funcionament del mercat i el sistema fiscal, és molt difícil que aquestes coses puguin canviar de manera sòlida i estable en el temps per venir", ha dit.

Abans de dur a terme aquesta anunciada "reforma estructural", amb "canvis importants al mercat", la ministra ha informat que presentarà "un pla de xoc a curt termini" per recuperar "el camí de transformació" al sistema energètic. Acompanyat d'això, Ribera ha assegurat que el Govern ha d'adoptar mesures per combatre la pobresa energètica. "Crec que és la prioritat fonamental", ha dit, assegurant que aquestes mesures tindran "un enfocament integral" per garantir el subministrament de les persones més vulnerables.

UNITS PODEM EXIGEIX MESURES PER DONAR SUPORT ALS PRESSUPOSTOS

La ministra ha fet aquestes afirmacions davant la pregunta de la portaveu adjunta d’Units Podem Ione Belarra, que havia reclamat a l'Executiu mesures per frenar l'escalada en el preu de la llum, i ha advertit, a més, que "si no apliquen mesures contundents i eficaces que rebaixin "la tarifa" serà molt difícil que arribin a un acord pressupostari".

Belarra ha destacat que el Govern de Pedro Sánchez haurà de "decidir si està amb les elèctriques o amb la gent": "Ens agradaria saber si van a trencar els llaços amb les grans elèctriques, si van a triar seure altra vegada als grans consells d’administració de les elèctriques o van a tancar d'una vegada per sempre les portes giratòries", ha dit la diputada de Podem.

Per això, ha instat l'Executiu a acabar amb els "beneficis caiguts del cel" en forma de retribució excessiva a les companyies elèctriques, a "apostar per les renovables", a "treure les traves a l'autoconsum", o impulsar plans de rehabilitació energètica d'habitatges, com el de l'Ajuntament de Madrid.

Noticias relacionadas

contador