ep una mujer se quita la mascarilla para hablar por telefono en sevilla en mayo de 2020
Eduardo Briones - Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts suprimir les limitacions a les portabilitats en els serveis de telecomunicacions després de més de dos mesos en vigor, una mesura que va ser imposada durant l'estat d'alarma per fer front a l'expansió del coronavirus.

Així ho ha confirmat la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, en la qual ha destacat que el sector de les telecomunicacions ha demostrat ser "crucial" en aquests moments de confinament domiciliari i mobilitat reduïda.

Montero ha recordat que, per restringir els moviments de les persones i dels tècnics de les empreses, des de l'inici de l'estat d'alarma es va limitar la capacitat dels usuaris per canviar d'operador sense canviar de número, la qual cosa es coneix com a portabilitat. El nou reial decret de mesures urgents aprovat aquest dimarts posa fi a aquesta limitació de la portabilitat, encara que es manté la prohibició als operadors d'interrompre els serveis de telecomunicacions, "en tractar-se de serveis essencials", fins que finalitzi l'estat d'alarma, "fins i tot en cas que els abonats no hagin procedit al corresponent pagament".

La retirada d'aquestes restriccions a la portabilitat havia estat sol·licitada aquestes últimes setmanes tant per alguns operadors com per associacions de consumidors, que consideraven que no tenia sentit mantenir-les en l'actual fase de desescalada, i ressaltaven que Espanya era l'únic país d'Europa en el qual seguia en vigor la prohibició.

Amb aquesta decisió, el mercat reprendrà d'aquí a uns dies la seva dinàmica comercial, després que la suspensió de les portabilitats reduís en un 80% els canvis d'operador mòbil i en un 95% els de fix el mes de març, segons dades avançades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). No obstant això, la suspensió de les restriccions portarà també el desembarcament a nivell nacional d'Euskaltel a través de la marca Virgin Telco.

SUSPENSIÓ DE LES PORTABILITATS

El Govern va decidir inicialment suspendre des del 18 de març totes les operacions de portabilitat de serveis de telecomunicacions, tant en telefonia mòbil com fixa, mentre durés l'estat d'alarma, amb l'objectiu de minimitzar els desplaçaments dels usuaris i professionals del sector.

No obstant això, el 2 d'abril aquesta prohibició es va matisar per indicar que la suspensió de la portabilitat només afectava aquelles operacions en què existís necessitat dels usuaris de desplaçar-se físicament a botigues o que es realitzessin intervencions físiques al seu domicili. Aquesta matisació va obrir la possibilitat de fer canvis d'operador en telefonia mòbil, en la qual no és necessària la presència d'un tècnic i l'usuari pot rebre la targeta SIM del seu nou operador a través de serveis de missatgeria, sense necessitat de desplaçar-se a un establiment.

De fet, la CNMC va decidir fixar de manera provisional un percentatge del 25% en el contingent diari de portabilitats que pot realitzar cada operador sobre la base del qual cadascun tingués atribuït amb caràcter previ a la declaració de l'Estat d'alarma. En el cas de la portabilitat fixa, atès que en la majoria dels casos és necessari el desplaçament de personal al domicili de l'abonat, i, per tant no es podrà dur a terme, la CNMC va establir un "límit tècnic transitori per operador de 50 portabilitats al dia", per la qual cosa a l'abril no s'han produït xifres rellevants de canvis d'operador.

RETORN A LA NORMALITAT

La CNMC ja va definir a la fi d'abril com seria el procediment de retorn a la normalitat de les portabilitats una vegada se suprimeixin les mesures excepcionals, amb la finalitat d'aconseguir en cinc dies el retorn a la normalitat en les dinàmiques competitives i comercials, sense que això requereixi un nou procediment administratiu.

La comissió va establir llavors "el termini més breu possible, cinc dies", per al retorn a la situació de normalitat, en el qual els operadors hauran de recuperar la seva capacitat per gestionar correctament les sol·licituds de portabilitat. Així, va contemplar un procediment de revisió de contingents, gràcies al qual el seu valor s'adaptarà progressivament en aquest termini al valor anterior a l'Estat d'alarma.

En el cas de la portabilitat mòbil, l'increment haurà de ser d'un 15% diari fins a aconseguir el valor previ a l'Estat d'alarma. D'aquesta manera, els operadors el contingent dels quals s'hagi mantingut en un 25% del contingent previ, veuran incrementat el seu valor a l'estat anterior en els cinc dies hàbils fixats. Pel que respecta a la portabilitat fixa, i, tenint en compte que el volum de serveis convergents en el mercat espanyol és molt significatiu, el termini que haurà de contemplar-se aconseguir els contingents anteriors ha de ser el mateix que en la portabilitat mòbil, és a dir no superior a cinc dies hàbils.

Per a aconseguir els valors previs en el citat termini, tal com succeeix en l'àmbit de la portabilitat mòbil, haurà de produir-se un increment percentual específic fins arribar al 100% el cinquè dia.

Noticias relacionadas

contador