ep una mujer sale de comprar en un corte ingles en el primer dia de la fase 2 de desescalada cuando
H.Bilbao - Europa Press

El Corte Inglés i els sindicats CCOO, UGT, Fasga i Fetico han arribat a un acord per al manteniment de l'ocupació i per impulsar la conciliació familiar. Inclou, entre altres coses, el compromís per part de la firma de distribució de "no promoure cap procés col·lectiu d'extinció de contractes (excepte força major)".

L'acord, que haurà de ser ratificat al pròxim Comitè Intercentres, s'ha signat per concretar les "noves condicions de treball adaptades a la nova realitat laboral" als centres comercials, serveis centrals i centres logístics, amb l'objectiu de garantir el manteniment de l'ocupació enmig de l'actual escenari de la crisi de la Covid-19.

Recull mesures per potenciar la formació i incrementar iniciatives temporals de flexibilitat i operativitat, de manera que els treballadors del grup de distribució puguin exercir una activitat diferent a l'habitual, ja sigui en una altra àrea o en un altre centre diferent a l'actual. En qualsevol cas, el Corte Inglés es compromet a compensar la retribució per comissions en cas que sigui traslladat de centre.

En aquest sentit, s'explica que la mobilitat funcional de treballadors es farà per reforçar zones on hi hagi més activitat, podent realitzar-se en altres centres de treball però amb alguns límits, donant preferència a aquell que sigui prop del domicili personal del treballador i garantint que serà dins de la mateixa província. Aquesta possibilitat de mobilitat funcional no tindrà límit d'hores fins al 31 d'agost, i a partir de l'1 de setembre suposarà fins a un 20% de la jornada fins a desembre.

I també inclou mesures de conciliació, com que els treballadors amb fills menors de 15 anys puguin acollir-se, fins al 31 de desembre de 2020, a llicències no retribuïdes per un període de fins a tres mesos, podent anar unit a vacances, ponts, altres llicències i gaudir-se durant la venda especial.

Així mateix, l'acord també recull l'ampliació d'excedències per cura de menors de 15 anys, amb un període mínim de tres mesos i amb una durada màxima fins al 31 de desembre de 2021. Aquestes dues possibilitats també estaran disponibles per a treballadors que no tinguin fills menors però que tinguin necessitats de conciliació.

I serà possible acumular els períodes de 10 i 21 dies de vacances en un sol període de 31 dies per poder atendre situacions de necessitat de conciliació.

Finalment, empresa i sindicats també han arribat a un acord en termes d'horari i vacances. En aquest últim aspecte, es mantindran els torns de vacances actuals, podent realitzar-se canvis voluntaris del treballador per acord amb l'empresa i es reajustaran, "si és possible en el torn de 10 dies, les vacances del personal que han estat afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació, descomptant 2,5 dies per mes, tal com marca la llei, en haver estat suspès el contracte durant l'ERTO".

COMPLEMENT DEL 100% AL MAIG

El Corte Inglés s'ha compromès, a més, a complementar al maig el 100% del salari fix als empleats acollits a l'ERTO, el mateix que ha fet durant els mesos de març i abril. El grup de distribució ha reincorporat la meitat dels empleats afectats per l'expedient, unes 13.000 persones, en els establiments situats en aquelles zones que han passat a la fase 2 de la desescalada aquesta setmana.

La resta dels treballadors d'El Corte Inglés afectats pel ERTO, que incloïa a un total de 25.900 persones, s'aniran incorporant progressivament a cada establiment en funció de l'aixecament de les restriccions per zones.

L'ERTO, presentat el 25 de març, afectava a gairebé el 29% de la plantilla total del grup, que ascendeix a una mica més de 90.000 empleats. En concret, es van veure afectats 22.000 treballadors dels grans magatzems d'El Corte Inglés, 2.000 de la cadena de moda Sfera i 1.900 de Viatges El Corte Inglés.

Noticias relacionadas

contador