ep una mujer pasa junto a una tienda zara
Eduardo Sanz - Europa Press - Archivo

La crisi del coronavirus marca l'any per a totes les companyies però, especialment, per a aquelles que van haver de tancar els seus establiments durant la primavera. I, en alguns mercats, com el Regne Unit, se sumen factors addicionals, com el Brexit. I, en aquest context, les vendes de Zara (Inditex) en aquest mercat se n'han ressentit. En concret, segons Bank of America (BofA) es van reduir un 28,8 durant els sis mesos previs al 20 de setembre.

  • 44,78€
  • 0,18%

Aquesta retallada no és igual per a tots els segments, segons BofA (que apunta dades de Kantar Worldpanel), les vendes de Zara al mercat britànic es van reduir en molta menys mesura en el segment de moda infantil, on només es van reduir un 2,3%. En la col·lecció femenina, el seu focus principal de negoci, la reculada va ser del 27,7% i en roba masculina el 'cop' va ser més significatiu, fins a un 48,9%.

Com a comparació, la reculada d'H&M, el rival escandinau d'Inditex, va ser lleugerament més tènue. En concret, les seves vendes durant aquestes setmanes es van reduir un 22,1%.

Tenint en compte aquest període de 24 setmanes, que abasta fins abans de l'inici de la pandèmia, BofA indica que el total de les vendes de roba i calçat al mercat britànic es van enfonsar un 26%. És a dir, a nivells molt similars als de Zara en aquest període, perquè només les vendes de roba masculina i femenina van caure un 28,5%, i la infantil un 13,5%.

AUGMENT ONLINE

La que més va sofrir, amb diferència, va ser Primark, amb una reculada del 49,5%. Cal tenir en compte que la cadena de moda 'low cost' irlandesa no ven online, només en botigues físiques.

I, precisament, un dels que va guanyar més durant aquests sis mesos va ser el distribuïdor online Asos, que va elevar les seves vendes en un 31,5%, segons BofA, una alça del 28,4% en la col·lecció de dona i d'un 38,5% en la d'home.

Aquestes últimes setmanes, la tendència s'ha mantingut però més suavitzada. En concret, l'entitat apunta que el mercat 'retail' britànic ha sofert una retallada del 12% els últims tres mesos fins a 20 de setembre. I, a més, estima que aquesta evolució implica una caiguda del 7% durant les últimes quatre setmanes fins a aquesta data.

Noticias relacionadas

contador