• La petrolera va portar a terme una col·locació privada per 500 milions
  • Iberdrola va realitzar una operació per 200 milions
  • La institució ha comprat més de 16.600 milions d'euros de deute
la-bce-retablit-l-acces-des-banques-grecques-a-ses-operations

Repsol i Iberdrola van vendre directament al Banc Central Europeu (BCE) deute corporatiu a través de col·locacions privades dins del programa de deute corporatiu (CSPP, segons les seves sigles en anglès) llançat pel supervisor europeu el passat mes de juny, segons informa el diari 'The Wall Street Journal'.

  • 11,65€
  • 0,65%
  • 14,50€
  • 0,83%

Aquestes col·locacions consisteixen en operacions de venda de bons en les quals l'empresa negocia amb un o diversos emissors amb característiques a mida tant de l'emissor com del comprador.

En concret, la petrolera va dur a terme una col·locació privada per 500 milions d'euros l'1 de juliol, mentre que Iberdrola va realitzar una operació per 200 milions d'euros el 10 de juny, l'endemà passat que comencés la marxa del programa de compra de deute corporatiu del BCE. Les operacions, les dues úniques en les quals fins avui el BCE ha comprat bons directament a empreses europees a través d'una col·locació privada, van ser realitzades per Morgan Stanley, va afegir el diari.

El passat mes de juliol, ja es va conèixer que el Banc d'Espanya, en representació del BCE, havia adquirit bons emesos per Telefónica, Iberdrola, Repsol, Gas Natural, Red Eléctrica de España (REE), Enagas, Abertis, Mapfre i Redexis, la qual cosa suposava un total de nou empreses espanyoles del total de disset entitats que complien amb les condicions de compra del programa.

No obstant això, el diari considera que aquest sistema a través de les col·locacions privades suposa un exemple "sorprenent" de com els bancs i les empreses s'estan adaptant ràpidament a la nova política monetària.

MÉS DE 16.000 MILIONS ADQUIRITS DES DEL SEU LLANÇAMENT

Fins al passat 12 d'agost, la institució havia comprat més de 16.600 milions d'euros de deute corporatiu sota el paraigua del programa. Una de les claus fonamentals del programa de compra de deute corporatiu és que impedeix l'adquisició de bons emesos per entitats bancàries, així com de les seves filials o d'entitats equiparables a bancs.

Les compres es realitzen en representació de l'Eurosistema a través dels bancs centrals d'Espanya, Itàlia, França, Alemanya, Bèlgica i Finlàndia, entitats que poden adquirir un màxim del 70% de cada emissió. A més, els títols es poden adquirir tant al mercat primari, si no pertanyen a empreses públiques, com en el secundari, en el qual sí que es poden comprar actius procedents d'entitats participades pels estats de la zona euro.

contador