• De Pescanova a Liberbank, passant per Solaria, Amper, OHL, GAM... Forts moviments en molts d'aquests títols
  • Alberto Iturralde, analista independent, es mostra contundent a l'hora d'aconsellar no entrar en aquest tipus de valors
  • Nicolás López, de MG Valors, creu que les fortes caigudes vistes aquests dies en moltes 'rampoines' vénen pel contagi de Popular
jaime espinosa amper
Jaime Espinosa, conseller delegat d'AmperEUROPAPRESS

Les 'rampoines' (valors de petita capitalització) tornen a escena. En realitat, mai l'han abandonat però és cert que hi ha moments -com el que estem vivint ara mateix- en què s'observa un major moviment en aquests títols, un moviment que, a més, sol manifestar-se en bloc.

  • 0,10€
  • 4,76%
  • 2,98€
  • 0,00%
  • 9,62€
  • 0,58%
"La persona que especula i guanya una vegada amb aquests valors petits ja està 'picat per la bestiola' de guanyar. Per la meva experiència sé que no s'ha de tenir mai en el punt de mira aquest tipus de títols", adverteix Alberto Iturralde

És el cas del que va passar ahir, dijous, quan hi ha hagut caigudes tremendes en títols de petita capitalització, de doble dígit en un gran nombre d'ells, com Pescanova (-26%), GAM (-21%), Liberbank (-18 %), OHL (-16%), Service Point (-15%), Quabit (-14%), Dogi (-13%), Natra (-12%)... De nou, un moviment 'en bloc' entre els valors de petita capitalització, i més concretament en aquells "amb balanços febles i necessitat de reestructurar deute", explica Nicolás López. Segons el director d'anàlisi d’MG Valors, són els "efectes col·laterals" de l'enfonsament i rescat de Popular.

Aquests "efectes" continuen aquest divendres. En aquests moments, el pitjor extrem del continu torna a estar ocupat per Liberbank, que segueix amb la seva caiguda (-13,45%), mentre que Pescanova ha optat per rebotar i ocupa l'altre (+ 42,17%). I, de nou, moviments en conjunt perquè, després de Liberbank, Service Point i Abengoa A cauen més d'un 6%. Prisa i Naturhouse es deixen més d'un 4%, i Oryzon cau més d'un 3%. En positiu, i després de Pescanova, Duro Felguera puja un 7,8%, GAM suma un 5,88%, Fersa, un 3,51% Dogi, un 3,35% OHL, un 3,29%...

En el cas de Pescanova, ha tornat aquesta setmana a cotitzar després de quatre anys absent i un procés de concurs de creditors i dissolució de tota la seva cúpula directiva. La seva tornada al mercat s'ha saldat amb caigudes tremendes (que van ser de més del 90% aquest dimecres, dia del seu retorn) i sembla que aquest divendres ha optat per reaccionar a l'alça. Pel que fa a Liberbank, fa molt temps que és objecte de dubtes quan es parla del sector financer espanyol. Ara que han tornat els 'fantasmes' de la mà de Popular, Liberbank s'està veient assenyalada com a pròxima entitat comprada-rescatada.

"AQUESTS VALORS SÓN ELS QUE ARRUÏNEN TOTHOM"

Quan més interès hi ha per la borsa és quan les 'rampoines' també es mouen més. Segons Alberto Iturralde, analista independent i molt crític amb aquest tipus de títols, els que controlen aquests valors de petita capitalització aprofiten l'interès general per la borsa per donar-li volatilitat i moviment i atraure inversors nous que, en moltes ocasions, van a aquests valors per especular. "Un títol com Amper, per exemple, que cotitza a 0,20 euros i passi a cotitzar a 0,21 en una sessió, t'està donant una rendibilitat del 5% en un sol dia, que és una barbaritat, i això suposa un gran atractiu ", explica aquest expert, però ràpidament matisa: "Són atractius falsos, perquè el que especula i guanya una vegada amb aquests valors ja està 'picat per la bestiola' de guanyar. Per la meva experiència sé que no s'ha de tenir mai en el punt de mira aquest tipus de títols".

Abans de veure els forts moviments d'ahir i d'avui en aquests petits valors, la veritat és que molts altres títols de petita capitalització, com Solaria, Coemac, Amper, Urbas, Fluidra, Duro Felguera... han estat protagonistes durant les últimes setmanes pels seus forts moviments en borsa, alguns d'ells a l'alça i altres, a la baixa. Solaria, per exemple, ha pujat un 25% en dues setmanes mentre que Amper ha registrat alces del 22% durant l'última setmana. En el cas concret d'Amper, el fort volum negociat entorn de la companyia ha fet fins i tot que s'hagi convertit en un dels possibles candidats a entrar en aquesta última revisió de l'IBEX, cosa que no ha aconseguit perquè tenia molts altres títols per davant, com Colonial, que finalment sí que ha entrat i que complia amb el criteri de volum negociat, però també amb el de capitalització mínima del 0,3% en el conjunt de l'IBEX, filtre que no superava Amper.

Els experts de 'Bolsamanía' tampoc han estat mai partidaris d'invertir en aquest tipus de títols, que reserven per aquells que realment vulguin assumir un fort risc sota la seva pròpia responsabilitat. Fins a la sacietat repeteixen que a causa dels seus moviments imprevisibles i bruscos en borsa poden provocar veritables desastres en els estalvis dels inversors i recomanen mantenir-se al marge.

"Hi ha analistes que juguen amb ells i, sobretot, els analitzen perquè la gent els demana. Jo sempre li dic el mateix a la gent que ens pregunta. El 99% de les persones que especulen en aquests valors perden tots els diners. Aquests valors són els que arruïnen tothom", insisteix Iturralde.

contador