menendez casjas
Archivo / EP

Nou episodi de tensió al sector financer. Liberbank, el banc nascut de la unió de les caixes d'estalvi d'Astúries, Extremadura i Cantàbria, s'enfonsa un 15% en borsa durant una jornada de desconfiança per la recent caiguda de Banc Popular, que ha fet fora l'ombra del dubte sobre empreses amb balanços febles. L'entitat financera que dirigeix ​​Manolo Menéndez ja val menys de 800 milions d'euros en borsa.

  • 0,28€
  • 1,72%

El banc nord, que agrupa els actius de Cajastur, Caja Cantàbria i Extremadura, a més de l'antiga Caja Castella-La Manxa (CCM), pateix en borsa les conseqüències de la recent caiguda de Banc Popular, que va haver de ser intervingut pel fons de reestructuració europeu (JUR o SRB) i venut al Santander per 1 euro.

Liberbank, en un fet rellevant enviat a la CNMV, ha confirmat els seus objectius de reducció de la ràtio de mora per sota del 7% el 2018 (davant el 13% a 31 de març de 2017 i el 19,5% al ​​tancament del primer trimestre de 2016) i de sortides de deute brut d'adjudicats per lloguers i vendes (estimades en 410 milions d'euros el 2017, 625 milions el 2018 i 850 milions d'euros el 2019), consolidant l'evolució dels últims trimestres de reducció d'actius no rendibles.

En aquest sentit, el volum de la cartera d'actius dubtosos va registrar una disminució durant el primer trimestre de 254 milions d'euros (el 7,9%), i d’1.830 milions d'euros en comparació amb març de 2016 (una reducció del 38,3 per cent, entre les més altes del sector). Considerant les garanties col·laterals, Liberbank té una cobertura del 121% en la cartera de crèdits dubtosos i el valor actualitzat dels actius adjudicats representa el 129% de l'import net del deute associat als mateixos al tancament del primer trimestre del 2017.

SENSE IMPACTES ADDICIONALS EN CCM

Liberbank té també experiència en l'adquisició d'actius d'entitats en problemes. El 2009 va ser l'entitat escollida pel Banc d'Espanya per fer-se amb l'antiga Caja Castella-La Manxa, la primera entitat financera intervinguda a Espanya després de la crisi financera. El banc asturià va aconseguir a més un EPA (Esquema de Protecció d'Actius), el primer de la seva classe per part del Fons de Garantia de Dipòsits.

Aquesta protecció ascendia als 2.475 milions d'euros per cobrir les pèrdues derivades dels actius danyats assumits per Liberbank que provenien de l'antiga caixa. Durant la vigència de l’EPA es van consumir els 2.475 milions d'euros previstos, i la valoració dels actius i riscos prevista al reglament de l’EPA, que ha estat realitzada per tres experts independents i ha conclòs recentment, és similar a la prevista i recollida al tancament de l’EPA.

Concretament, l'últim informe d'avaluació recull que no hi ha impactes addicionals als quals ja va assumir Liberbank durant l'exercici 2016, segons han informat les mateixes fonts. El 31 de desembre de 2016, Liberbank havia consumit els 2.475 milions d'euros, dels quals 598 van correspondre a l'últim any i va assumir addicionalment un impacte en el seu compte de resultats de 175 milions, de manera que, segons assenyala a la seva memòria de 2016 , preveia que la valoració independent dels actius no diferiria significativament de la fixada per l'entitat que dirigeix ​​Menéndez.

MASAVEU REFORÇA LA SEVA PARTICIPACIÓ

Segons informa Europa Press, la Corporació Masaveu ha augmentat la seva participació en Liberbank al 5,6% del capital, després de les compres realitzades aquesta setmana de títols de l'entitat financera. El grup Masaveu ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l'adquisició de 250.000 títols, que suposen aproximadament un 0,027% del capital Liberbank, de manera que el grup empresarial incrementa la seva participació accionarial per sobre del 5,63%. La Corporació Masaveu és el quart major accionista de Liberbank, per darrere de les Fundacions Bancàries, del fons Oceanwood i de l'empresari mexicà Ernesto Tinajero.

Simultàniament, el conseller delegat de Liberbank, Manuel Menéndez, ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l'adquisició directa de 80.000 accions de l'entitat i d'altres 129.000 accions per drets futurs amb la qual cosa augmenta així la seva participació en el banc fins al 0,048%, segons el registre de la CNMV.

contador