• L'acord inclou la seva divisió de televisió, els canals per cable, les participacions de la companyia en xarxes internacionals i les lligues d'esport
  • Aquest moviment té l'objectiu de reforçar la seva posició en la seva batalla contra Netflix

Disney ha anunciat aquest dimecres la compra per 52.000 milions de dòlars (uns 44.000 milions d'euros) de 21st Century Fox, companyia de Rupert Murdoch. L'acord inclou la seva divisió de televisió, els canals per cable, les participacions de la companyia en xarxes internacionals i les lligues d'esport. D'aquesta manera, la fusió de les dues crea un grup de 322.845.000 de dòlars.

  • 2,63£
  • 0,15%
  • 112,73$
  • -0,04%

La companyia obtindrà la xarxa Nat Geo, l'operador asiàtic de televisió de pagament Star TV, els estudis de cinema de Fox, participacions en Sky i Hulu, i les xarxes regionals d'esports. L'adquisició de Fox de Disney reforça els seus plans d'esdevenir una plataforma de serveis de transmissió dominant, convertint-la en una amenaça més gran per a Netflix.

A més de la suma de 52.400 milions de dòlars, Disney també assumirà aproximadament 13.700 milions de dòlars de deute net de Fox, prenent la valoració de la transacció total fins a més de 66.000 milions de dòlars. "Estem extremadament orgullosos de tot el que hem construït en 21st Century Fox, i crec fermament que aquesta combinació amb Disney desbloquejarà encara més valor per als accionistes", ha assenyalat Rupert Murdoch, president executiu de 21st Century Fox, a Business Review.

Les accions de Disney cauen gairebé un 2% durant les operacions del pre-market, mentre que les de 21st Century Fox es deixen més d'un 3,5%. La capitalització borsària de Disney és de 162.520 milions de dòlars i la de la companyia de Murdoch és de 60.325.000 de dòlars.

Bob Iger seguirà sent el president i CEO de Disney fins al final de 2021, a sol·licitud de la junta directiva de les dues companyies. Disney va emfatitzar la importància d’Iger per integrar l'adquisició i va dir en un comunicat que "estendre el seu mandat és el millor per a la nostra companyia i als nostres accionistes".

A l'agost, Disney va anunciar que començarà serveis de streaming independents i que retirarà les seves pel·lícules de Netflix a partir de 2019. No s'ha fixat un preu per al seu pròxim pla de TV i pel·lícules, però la companyia va dir que estarà "substancialment per sota" del preu de Netflix. Disney també crearà un servei digital ESPN independent amb accés a 10.000 esdeveniments esportius en viu addicionals.

Disney ha dit que el seu servei de contingut tindrà una biblioteca més petita que Netflix. Tot i això, té alguns títols favorits dels fanàtics, incloent-hi les seves característiques animades, pel·lícules de Marvel i pel·lícules de Star Wars. Afegir-hi el repertori de contingut de Fox, que inclou les franquícies X-Men, Alien i Predator, a més de shows com "Els Simpson", "Family Guy" i "Expedient X", només ho enfortiran.

L'acord col·loca Netflix en una situació més precària, ja que part d'aquest contingut que tenia prèviament llicenciat ara pot deixar el servei. Netflix també haurà de gastar més per seguir sent competitiu.

Aquesta fusió obre un llarg procés de revisió per part de les autoritats i no s'espera que es tanqui l'operació fins que passi un any. Caldrà veure quina és la postura de l'Administració Trump davant la creació d'un gegant dels mitjans com el futur Disney. No obstant això, cal matisar que la divisió de notícies de la companyia de Murdoch és una de les poques amb una línia editorial pro Trump, cosa que pot provocar que es faciliti el vistiplau dels reguladors.

Noticias relacionadas

contador