ep logotipo de la marca telepizza en un restaurante de la misma cadena en madrid espana a 27 de
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

Els estralls econòmics del coronavirus causaran, durant els pròxims sis a 12 mesos, tensions econòmiques i financeres que derivaran en incompliments del deute de diverses empreses espanyoles qualificades per Moody’s. En concret, l'agència de ‘ràting’, que fins avui no ha registrat cap fallida entre les empreses nacionals que segueix, estima que el sector empresarial tancarà 2020 amb una taxa de ‘default’ del 9,2%. La situació és especialment delicada per a Deoleo, Codere, Telepizza o DIA, que formen part del 40% de companyies que eren al graó B3 o inferior al maig, en comparació amb el 20% de desembre de 2019. “El risc d'incompliment és particularment alt per a elles”, refereix l'agencia e qualificació creditícia en un informe.

“L'absència d'incompliments fins al moment pot explicar-se parcialment per l'àmplia liquiditat al mercat i la cerca de rendiment per part dels inversors en anys recents”, explica. “Això ha fet que la documentació creditícia es torni menys restrictiva, proporcionant així als prestataris un major conjunt d'opcions”, agreguen, la qual cosa pot permetre que “alguns prestataris retardin o fins i tot evitin l'incompliment”. No obstant això, Moody’s també ha advertit que més de la meitat de les empreses no financeres qualificades per la firma a Espanya estan en risc de veure rebaixada les seves qualificacions durant els pròxims 18 mesos, per la perspectiva que la seva solvència continuarà afeblint-se, fins i tot després que el Govern flexibilitzi la mobilitat, els viatges i el distanciament social.

Entre les empreses que es troben en pitjors condicions, Moody’s apunta que les companyies del sector minorista, joc i serveis a empreses i consumidors són les més afectades entre les no financeres qualificades a Espanya. Les empreses d'aquests sectors representen al voltant del 25% de tots els emissors qualificats a Espanya, excloent-ne les companyies de serveis públics i infraestructures.

L'embotellador d'oli d'oliva Deoleo (Ca negatiu) està intentant reestructurar la seva estructura de capital insostenible a través d'un intercanvi de deute per capital. “Això resultarà en pèrdues significatives per als seus creditors financers i, per tant, serà tractat com un incompliment d'acord amb les nostres metodologies”, explica l'agència. Quant a Codere (Caa3 negatiu), el 27 d'abril de 2020, va anunciar que diferiria el pagament del cupó semestral en els seus comptes, encara que finalment va realitzar el pagament abans que expirés el període de gràcia. “Els importants venciments de deute de Codere al 2021 i les opcions limitades disponibles per refinançar els seus deute, apunten al fet que la companyia satisfarà les seves obligacions amb un possible incompliment durant els pròxims 6-12 mesos”, indica.

Foodco Bondco (Telepizza) (Caa3 negatiu) va anunciar el 29 de maig de 2020 que havia contractat assessors per avaluar opcions per establir una estructura de capital més sostenible, la qual cosa “podria resultar en una reestructuració del deute amb pèrdues per als titulars de deute de l'empresa”, segons Moody’s. Distribuïdora Internacional d'Alimentació (DIA) (Caa2 negatiu) ha anunciat un intercanvi de deute pels seus bons i “la liquiditat de la companyia és insuficient per pagar els pròxims venciments de bons a l'abril de 2021”.

PRISA, MEDIAPRO I PARCS REUNITS, MOLT VULNERABLES

Moody’s també es refereix a diverses empreses espanyoles qualificades amb una qualitat creditícia molt fràgil, en la majoria dels casos a causa de l'escassa liquiditat, l'alt apalancament i baix rendiment operatiu. “Això les fa vulnerables a la incertesa entorn de la magnitud i el moment dels negatius efectes del brot de coronavirus en els seus perfils operatius i financers”, assenyala l'agència i, a més, operen en sectors cíclics, “la qual cosa augmenta els riscos que enfronten en un entorn macroeconòmic afeblit”.

Aquestes empreses són, entre altres, l'editorial Promotora d'Informacions, S.A. (Prisa) (B3 negativa); l'empresa de gestió de drets esportius Joye Media S.L. (Mediapro) (revisió B3 per a rebaixa); operadors de parcs d'oci Piolin BidCo, S.A.O. (Parques Reunidos) (revisió B3 per a rebaixa) i International Park Holdings B.V. (PortAventura) (Caa1 negatiu); eDreams (B3 revisió per a rebaixar); Pronovias (Caa1 negatiu); empresa pesquera Bering III S.a.r.l. (Iberconsa) (estable Caa1) i l'empresa constructora OHL (estable Caa1).

Comptat i debatut, “la liquiditat de les empreses espanyoles de grau especulatiu s'ha deteriorat significativament després del brot de coronavirus”, afirma Moody’s, ja que al maig de 2020, més del 25% de les empreses espanyoles qualificades tenien un perfil de liquiditat feble, comparat amb menys del 5% a desembre de 2019. No obstant això, hi ha una llum al final del túnel, ja que unes quantes empreses espanyoles estan considerant obtenir préstecs parcialment garantits pel govern per millorar la seva liquiditat.

Noticias relacionadas

contador