• En Fidelity anticipen una millora de les perspectives econòmiques sobre el país gal
  • Creuen que els beneficis de les empreses franceses podrien rebre una empenta del 10%
cbmacron22
Emmanuel Macron (En Marxa), nou president de França

S'ha acabat la incertesa al voltant de França. Aquesta vegada les enquestes han encertat i l'escenari base del mercat (i el desitjat) s'ha complert. Emmanuel Macron (En Marxa) va derrotar aquest diumenge amb claredat Marine Le Pen (Front Nacional) i succeirà François Hollande. No obstant això, tots dos tindran una nova batalla, amb la resta de partits, durant les eleccions legislatives de juny en la qual es formarà l'Assemblea, clau per la capacitat de fer política de Macron.

  • 8.094,64
  • 0,08%
  • 1,0700$
  • 0,06%

La victòria clara per 66% enfront del 34% de suport per a Le Pen allunya més el fantasma del 'Frexit', com s'havia batejat la possibilitat que França abandonés l'euro o, fins i tot, la Unió Europea. Les pròximes cites perquè els francesos acudeixin a les urnes seran l’11 i el 18 de juny. Le Pen, després d'assumir la seva derrota, ja es prepara per aquestes dates que seran clau al futur de l'extrema dreta. La líder del Front Nacional prepara una revolució que fins i tot apunta a un canvi de nom per rebatejar la formació com a 'Aliança patriòtica i republicana'. Els dos candidats pels que va votar aquest diumenge la població gala amb prou feines tenen representació a l'Assemblea amb dos diputats el Front Nacional i cap el moviment creat a l'últim any per Macron.

Així, el parlament francès trencarà des de juny amb les composicions que ha tingut al passat recent. El resultat final dels comicis marcarà la capacitat del president de dur a terme les seves propostes. A més, Macron tindrà la facultat de nomenar primer ministre, però en cas de minoria podria haver de triar algú d'un altre partit, com ja ha passat en legislatures anteriors. Per ara, un sondeig d’OpinionWay entre 535 de les 577 circumscripcions dóna com a guanyador En Marxa per davant de Les Républicains, liderats per François Fillon (vegeu taula, elaborada per Amundi).

Font: Amundi amb dades d'OpinionWay

Els experts d’Amundi creuen que sense incertesa, "podrem centrar-nos en els fonamentals", ja que els escenaris ara són d'una majoria parlamentària o d'una coalició de govern que "no hauria de ser difícil de constituir". Des de Fidelity, el gestor Vicent Durel recorda que Emmanuel Macron "és un reformista de centre i europeista que aspira a reduir el dèficit públic i impulsar el creixement econòmic". D'aquesta manera, considera que "el seu triomf hauria suavitzar les inquietuds dels mercats internacionals al voltant dels riscos polítics a Europa, reforçar la qualificació creditícia de França i millorar les perspectives econòmiques", afegeix. En aquesta línia, Moody's afirma que la seva agenda política serà positiva per la valoració de França.

Fidelity calcula que els beneficis de les empreses franceses podrien augmentar un 10% amb les polítiques d'Emmanuel Macron

Segons el parer del gestor de Fidelity, els beneficis de les empreses franceses podrien augmentar en aquest context un 10% amb les mesures promeses que inclouen noves baixades d'impostos i un pla per convertir la rebaixa temporal actual de les càrregues socials en permanent. També té previst incrementar la inversió en 50.000 milions d'euros durant els propers cinc anys. Aquest pla, explica Durel, beneficiarà especialment als sectors de l'energia, de la construcció i de les tecnologies de la informació. En aquest últim cas, "el sector de les telecomunicacions podria assistir a nous moviments de concentració si Macron, com va anunciar durant la seva campanya, finalment decideix retallar la participació de l'estat francès a Orange".

A més de rebaixar la pressió fiscal per a treballadors i empreses i augmentar la despesa en inversions, Macron té en el seu eix de propostes econòmiques reduir la mida del sector públic i una reforma de les pensions per limitar la despesa, que inclouria que tot el cotitzat es comptabilitzi pel càlcul de la pensió. També ha promès un marc més flexible de negociació laboral i augmentar el nombre de desocupats amb dret al subsidi encara que amb una major vinculació a la recerca activa d'ocupació. "Aquestes reformes són essencials per impulsar la tendència de creixement i contenir una elevada despesa pública", assegura Christophe Bernad, responsable d'estratègia de Vontobel AM. No obstant això, aquest expert recorda que "la història ens diu que, encara que el nou president és capaç de liderar una majoria al parlament, s'enfrontaria a una formidable oposició al 'carrer'. Alguns governs anteriors van cedir invariablement davant aquesta pressió".

FRANÇA ALLUNYA ELS PITJORS FANTASMES SOBRE EUROPA

No fa ni un any que els britànics van decidir trencar amb la Unió Europea, al recolzar el Brexit al referèndum del 23 de juny. No obstant això, en aquest cas les eleccions franceses, que també s'han jugat en clau europea, afectaven un dels fundadors del projecte comú. El resultat ha estat clar. "Les eleccions holandeses i franceses eren les majors amenaces al calendari electoral d'aquest any. L'atractiu de l'AFE (Partit Euroescèptic Alemany) a Alemanya s’està disminuint clarament", resumeixen Monica Defend i Andrea Brasili, economistes de Pioneer.

Amb l'amenaça del curs antieuropeista i antieuro de Le Pen ara aixafades, els mercats europeus poden mostrar senyals d'alleujament

Això es traduirà en un millor comportament en el futur dels actius de l'Eurozona, beneficiant-se dels fluxos positius dels inversors, "tot i que la recent fortalesa probablement limitarà el potencial alcista a curt termini", preveu Bernad. "Amb l'amenaça del curs antieuropeista i antieuro de Le Pen ara aixafades, els mercats europeus poden mostrar senyals d'alleujament", afegeix el director d'estratègia de Vontobel AM. Tot i que admet que a curt termini l'escenari estava descomptat, creu que "els actius de refugi segur com els bons del govern alemany o l'or haurien de seguir enfrontant-se a certa pressió de venda".

INVERSIÓ EN BANCS, MODA...

El CAC 40, principal índex de la Borsa de París, cotitza amb retrocessos propers a l'1% aquest dilluns. La victòria de Macron ja estava pràcticament descomptada, de manera que no hi ha hagut celebració per part de les borses. Això sí, el selectiu parisenc es revalora gairebé un 11% en l'acumulat de 2017. Guanys que comparteixen i fins i tot milloren els quatre fons d'inversió centrats en companyies franceses de gran capitalització que estan registrats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El millor fins al moment és el JP Morgan France Equity Fund, que es revalora un 14% en l'exercici i que té sota gestió 51 milions d'euros. Entre les seves principals posicions es troben la farmacèutica Sanofi, la petroliera Total, el banc BNP, la firma de luxe LVMH Louis Vuitton i l'asseguradora AXA. En segon lloc del rànquing hi ha el Mirabaud Equities France, amb un altre 14% i 54 milions en patrimoni, amb companyies en cartera com també BNP, el banc Société Générale, la 'companyia de telecomunicacions' Orange o el fabricant de pneumàtics Michelin.

El Fidelity France Fund, per la seva banda, puja un 13%. El vehicle, que gestiona 200 milions, està invertit en valors repetits com Société Générale, AXA o Total, així com la firma de moda Christian Dior (controlada en un 74% per LVMH Louis Vuitton, que ha llançat una OPA pel 100%) i el proveïdor de productes de cosmètica L'Oreal. Finalment, l’Edmond de Rothschild Tricolore Rendement, que gestiona més de 1.500 milions d'euros, acumula un 10,4% amb noms propis com Sanofi, Total, el grup industrial Thales o el banc Credit Agricole.

Noticias relacionadas

contador